Ads Top

Solar Team Twente blikt terug op succes

Het Solar Team Twente keek woensdag met een ‘terugkomevent’ terug op een ongekend succesvolle periode van anderhalf jaar. Het zestienkoppige team is bezig aan hun laatste officiële week en evalueerde samen met hun partners het proces. Hoogtepunt daarin was de derde plek tijdens de World Solar Challenge in Australië.
Teamlid Koen Sedee nam de bezoekers nog eens mee op de anderhalf jaar durende uitdaging die het team onderging. Van teamsamenstelling tot World Solar Challenge en het moment waar de leden nu staan, alles is een zorgvuldig proces geweest. “Die derde plek was geweldig, maar daarna hebben we absoluut niet stilgezeten. We hebben samen met de partners al onze technische keuzes en ons productieproces goed gedocumenteerd. Er is het afgelopen jaar hard gewerkt door het technisch team en nu hebben we alles goed vastgelegd.”
Volgens het team zit er zeker nog rek in het project. De resultaten werden op een rijtje gezet. “Het gewicht van de auto was een stuk lager, met 139 kilo het lichtst in de Challengerklasse. Daarin hebben we echt stappen gemaakt. Ook qua snelheid doet deze auto het goed. In de grafiek zie je een stijgende lijn. We hebben het afgelopen jaar gemiddeld twintig kilometer per uur harder gereden. Veel andere teams bleven constant en sommigen kenden zelfs een daling. En we realiseren ons goed dat het nog steeds beter kan.”
Het Solar Team Twente evalueerde eveneens de nieuw geïmplementeerde huisstijl: de RED Engineers. “Die campagne heeft een grote invloed gehad op deze hele regio en daarbuiten. De huisstijl hebben we natuurlijk veel breder getrokken, zoals met de LEGO Solar Race. Ook wij vinden het belangrijk kinderen te enthousiasmeren voor techniek en we zijn blij dat we daaraan bijdragen. Dat willen we blijven doen.”
Hoewel de meeste leden begin februari hun studie weer oppakken, houdt het hier niet op. De wil om een nieuw team te vormen en kennis over te dragen, is groot. “Zo’n zes mensen blijven zich daarmee actief bemoeien. In 2012 begon de sollicitatieronde rond april, dat streven is er nu ook. De wil om dit project een vervolg te geven is groot, maar denk niet dat zoiets vanzelfsprekend is. Toch hebben we goede hoop dat er in juni een nieuw team is.”
Tebodin, partner van Solar Team Twente, organiseerde tijdens het event een Cradle to Cradle workshop. Cradle to Cradle (wieg tot wieg) is erop gericht alle gebruikte materialen na het leven in het ene product, nuttig in te zetten in een ander product. In tegenstelling tot conventioneel hergebruik (recycling) is er geen kwaliteitsverlies of restproduct. Grondlegger Michael Braungart vult op de UT de leerstoel Cradle to Cradle in, die mogelijk is gemaakt door de gemeente Venlo en het C2C ExpoLab.
“We hebben gekeken of, en vooral hoe, Cradle to Cradle in de nieuwe zonneauto toepasbaar is”, vertelt Koen. “Een aantal van onze partners houdt zich bezig met Cradle to Cradle en het is zeker een thema van de toekomst. Ook hebben we onze huidige RED Engine onder de loep genomen. Zo past het ruitje in de canopy, het ‘dakje’ van het bedrijf VDL waar de coureur onder zit, goed binnen Cradle to Cradle. In 2015 zullen waarschijnlijk meer onderdelen Cradle to Cradle verantwoord zijn.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.