Ads Top

Dynamische getijdenenergiecentrale stap dichter naar realisatie

Het Nederlandse idee voor een dynamische getijdenenergiecentrale krijgt steeds meer vorm. Diverse Chinese partijen hebben inmiddels bijna 2 miljoen euro gestoken in een haalbaarheidsonderzoek naar deze bijzondere vorm van energiewinning. Eerder al gaf de Nederlandse overheid een subsidie van ruim 9 ton voor het project. In februari komen de Nederlandse en Chinese onderzoekers bij elkaar om de technische details door te nemen. In april worden dan de economische aspecten besproken en wordt er beslist over het vervolg. Met het concept ‘Dynamic Tidal Power’ (DTP) kan op zeer grote schaal een voorspelbare manier energie worden opgewekt voor vele miljoenen huishoudens.
Dat DTP hoog op de agenda staat blijkt wel uit het feit dat minister-president Rutte tijdens een staatsbezoek aan China het onderwerp besprak tijdens een ontmoeting met de Chinese vice-premier Li Keqiang. De ontwikkeling van DTP is een goed voorbeeld van de samenwerking tussen de beide landen met betrekking tot duurzame energie. ,,Dynamic Tidal Power is een conceptueel nieuwe technologie voor de ontwikkeling van getijdenenergie. Het opwekken van duurzame energie kan op grote schaal gecombineerd worden met andere gebruiksfuncties in kustgebieden’’, aldus mede-bedenker Rob Steijn van ingenieursorganisatie ARCADIS. ,,De ontwikkeling van DTP heeft de grootste kans van slagen in China, Korea en het Verenigd Koninkrijk, vanwege de fysieke omstandigheden van de kustzones en de hoge mate van energiebehoeften in deze landen.’’
Het principe van DTP vraagt om een vele kilometers lange dam dwars op de kust. Door het specifieke gedrag van het getij blijkt voldoende waterstandsverschil over de dam te ontstaan waaruit elektriciteit kan worden opgewekt. Een belangrijk voordeel van deze methode is dat er geen kustinham hoeft te worden afgesloten. Uit eerdere studies is gebleken dat een DTP langs de kust van China in de orde van 15.000 MW opgesteld vermogen kan krijgen, wat overeenkomt met het vermogen van de allergrootste waterkrachtcentrales ter wereld.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.