Ads Top

Stad Amsterdam investeert met Amsterdams Klimaat & Energiefonds in OrangeGas

Op 7 januari zette het Amsterdams Klimaat & Energiefonds (Akef) definitief hun handtekening onder een investeringsbijdrage van € 3,75 miljoen in Groengas-exploitant OrangeGas. Het Amsterdams Klimaat & Energiefonds richt zich op investeringen in financieel en duurzaam renderende projecten in Amsterdam. De grootste investeerder in het fonds is de gemeente Amsterdam via het Amsterdams Investeringsfonds. Alleen projecten die een aantoonbare significante CO2-reductie teweegbrengen komen in aanmerking voor financiering. OrangeGas investeert in een landelijk dekkend netwerk van Groengas-tankstations in Nederland en voldeed als een van de eersten aan de voorwaarden van de onafhankelijke investeringscommissie.  
“Onze investering in OrangeGas moet in twintig jaar tijd een reductie van 200 kiloton CO2 opleveren”, aldus portefeuillemanager Jeroen Meinders van het Akef.  Ter vergelijking: de huidige uitstoot van verkeer in Amsterdam bedraagt ruim 800 kiloton per jaar. Bovendien is de bouw van nieuwe vulpunten een kostbare aangelegenheid en daarmee de grootste drempel voor aanbieders van Groengas. “Voor een bank is de financiering daarvan te onbekend en te risicovol”, legt Meinders uit. “Wij durven het wel aan, omdat we de markt kennen en geloven in de toekomst van Groengas.”
“In Groot Amsterdam zijn er al 4 Groengas-tanklocaties van OrangeGas. Door deze financiële impuls van het Amsterdams Energiefonds kunnen wij het bouwen van nieuwe Groengas-tankstations in en rondom Amsterdam flink versnellen naar totaal 11 Groengas-tankstations. Steeds meer bedrijven zien de voordelen van het rijden op Groengas zoals afvalinzameldiensten, transporteurs en taxi-ondernemers. De afvalwagens van Afval Service West rijden bijvoorbeeld al op Groengas. Door steeds meer voertuigen in Amsterdam op Groengas te laten rijden, dragen we fors bij aan een schonere stad, door minder CO2, stikstof en fijnstof. Wij zijn dan ook zeer verheugd met de stimulans van het Amsterdams Klimaat & Energiefonds.”, aldus Pelle Schlichting, directeur en mede-oprichter OrangeGas.
Groengas is ‘well to wheel’ de schoonste en goedkoopste brandstof van dit moment. Groengas is de duurzame variant van aardgas en wordt gemaakt door biogas op te waarderen tot aardgaskwaliteit. De bron van het Groengas van OrangeGas in Amsterdam is de rioolzuivering van Waternet. Het slib van de rioolwaterzuivering zet Waternet om in biogas en het Afval Energie Bedrijf (AEB) waardeert het biogas op tot Groengas.
Taxi’s en bestelauto’s kunnen van de Gemeente Amsterdam subsidie krijgen voor de aanschaf van voertuigen op Groengas.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.