Ads Top

Enexis test in Venlo nieuwe techniek aansturing openbare verlichting

Extra lantaarnpalen laten ontbranden bij een calamiteit of gericht lampen uitschakelen bij onderhoud? Netbeheerder Enexis test in de gemeente Venlo een nieuwe techniek voor de aansturing van de openbare verlichting. Met deze techniek kunnen gemeenten zelf, met behulp van de zogenaamde slimme OVL-meter de openbare verlichting aansturen. Via het bestaande gsm-netwerk GPRS kan op de meter worden ingebeld om de verlichting aan of uit te zetten of om de verbruiksgegevens uit te lezen.
De slimme OVL-meters worden door Enexis aangesloten op de bestaande ontsteekpunten voor openbare verlichting in de transformatorstations. De ontsteekpunten waar ongeveer veertig à vijftig lichtmasten achter zitten, worden nu aangestuurd met een toonfrequent signaal. Naast het feit dat gemeenten met de slimme OVL-meters de openbare verlichting zelfstandig kan besturen, kent de nieuwe techniek nog een aantal grote voordelen. Zo kan een gemeente zelf op afstand meterstanden uitlezen, zodat energiebesparingen transparant gemaakt kunnen worden.
"De techniek staat voor niets tegenwoordig", zegt wethouder Teeuwen van Openbare Werken van de gemeente Venlo. "Dit nieuwe systeem stelt ons in staat slim te schakelen en te dimmen. Op die manier kunnen we nog efficiënter sturen op minder energieverbruik en daaraan gekoppeld de CO2-reductie. Ook de besparingen, niet onbelangrijk, hebben we met deze techniek direct in beeld", aldus de wethouder.
In 2011 heeft Enexis de slimme OVL-meter getest. Deze techniek blijkt te werken en nu wil Enexis samen met gemeenten in pilots meer ervaring opdoen. In de gemeente Venlo zijn 75 ontsteekpunten van een slimme OVL-meter voorzien. Enexis verwacht dat het flexibel schakelen en het inzicht in het verbruik gemeenten kan helpen om hun doelstellingen op het gebied van energiebesparing en CO2-reductie te realiseren. Enexis hoort graag van de gemeente of de slimme OVL-meter met haar functionaliteiten een meerwaarde voor de gemeente is op het gebied van flexibel aansturen openbare verlichting en inzicht krijgen in het energieverbruik. Enexis wil daarbij de functionaliteit samen met gemeente verder ontwikkelen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.