Ads Top

Eerste paneel van zonnecentrale op dak van Euroborg

Euroborg wordt het eerste voetbalstadion van Nederland met een eigen zonnecentrale. Vandaag, dinsdag 14 januari 2014 is het eerste van 531 zonnepanelen op het dak van het stadion van FC Groningen geplaatst. De bouw is mogelijk gemaakt door een succesvolle crowdfundingactie van de stichting 1miljoenwatt en Essent; ruim 200 mensen doen hieraan mee en schaften een of meerdere van de panelen aan.
Vertegenwoordigers van FC Groningen, de stichting 1miljoenwatt en Essent namen mediavertegenwoordigers mee het dak op van het stadion om getuige te zijn van de ‘eerstepaneellegging’. De planning is dat zonnecentrale eind deze maak gereed is en direct energie gaat opleveren. Stichting 1miljoenwatt, energiebedrijf Essent en FC Groningen startten in juni met een crowdfunding-actie om de zonnecentrale tot stand te brengen, met medewerking van de volgende zes partners in het project: de Energy Valley Topclub, Imtech, BAM, het Waterbedrijf Groningen, Euroborg NV en de gemeente Groningen.
De Energy Valley Topclub is een samenwerking tussen: BAM, Essent, GasTerra, Gasunie, Groningen Seaports en Imtech. Deze partijen hebben zich via het convenant ‘Samen Duurzaam aan de TOP!’ ten doel gesteld om de ontwikkelingen in de energiewereld onder de aandacht te brengen van de samenleving en een platform te zijn voor de energiesector.
Sven Pluut van de Stichting 1miljoenwatt licht het door hem bedachte concept toe: “Het idee erachter is dat mensen, die geen eigen dak op de woning hebben of een dak dat niet geschikt is voor zonnepanelen, via een investering in de zonnecentrale tóch hun eigen duurzame stroom kunnen opwekken. Hierdoor kunnen deze mensen alsnog de voordelen die zonne-energie biedt benutten.”
Klaver kondigde aan dat direct wordt doorgeschakeld naar fase 2, waarbij nog eens ruim 500 panelen worden geplaatst: “De zonnecentrale op Euroborg levert naar verwachting nog deze maand de eerste stroom. In totaal is er op het dak van het voetbalstadion plaats voor 1.120 zonnepanelen. Wij kunnen melden dat er voldoende animo is voor een tweede fase en dat hiervoor al weer 180 zonnepanelen zijn verkocht.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.