Ads Top

Zwembad in Dortmund krijgt warmte per vrachtauto

Voor de verwarming van een groot zwembad in Dortmund heeft het bedrijf Latherm een unieke oplossing bedacht. Het bedrijf stopt overschotten aan warmte bij industrie en afvalverwerking in speciale containers en transporteert die per vrachtauto naar het zwembad. De projectgroep biomassa & wkk organiseert een excursie naar dit project en combineert dit met een workshop. Ingenieurs van Duitse bedrijven en onderzoekinstituten vertellen hier over de laatste ontwikkelingen bij transport en opslag van warmte. Opslag van energie is met de Energiewende volop in de aandacht in Duitsland.
De containers van Latherm zijn gevuld met glauberzout, maar in Duitsland werkt men ook aan de ontwikkelingen van opslagsystemen met zeoliethen.  Heike Schreiber van de universiteit van Aken zal op 13 juni in Dortmund vertellen over haar project voor bierbrouwerijen met opslag van warmte in zeoliethen. Bij dit project is de opzet om warmte uit een WKK op te slaan en in temperatuur te verhogen om de warmte ooptimaal te kunnen benutten in een brouwerij.
In Hamm heeft men al enkele jaren ervaring met containers gevuld met zeoliethern om restwarmte van een fabriek te transporteren naar afnemers van warmte.  Dat project is ontwikkeld door het instituut ZAE Bayern.
Het studiebureau Born-Ermel heeft een slimme oplossing om warmte van WKK op biogas te benutten. In plaats van het leggen van dure warmteleidingen gebruikt men een simpele leiding voor ruw biogas om de WKK te kunnen plaatsen op een locatie waar warmte nodig is. Het transport van ruw biogas per leiding vergt speciale kennis, maar biedt grote mogelijkheden. Voor het biogas van de rioolwaterzuivering van Braunschweig heeft Born-Ermel zelfs een biogasleiding met een lengte van 20 kilometer ontworpen en in gebruik genomen.
Ingenieursbureau Averdung te Papenburg heeft een wel heel bijzonder project ontwikkeld voor de opslag van warmte. Een betonnen bunker uit de Tweede Wereldoorlog in Hamburg wordt nu  volgens een ontwerp van dit bureau omgetoverd tot energiecentrale voor een nieuwbouwwijk. De bunker gaat dienst doen als opslagtank van warmte. Ingenieur Averdung gaat in Dortmund een toelichting geven op dit project en op de kansen voor grootschalige opslag van warmte.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.