Ads Top

TU Delft Kite Power team demonstreert automatische energievlieger

Op vrijdag 22 juni demonstreren prof. Wubbo Ockels en zijn Kite Power onderzoeksgroep van de TU Delft op de Tweede Maasvlakte een windenergiesysteem waarmee met behulp van een vlieger volledig automatisch elektriciteit wordt opgewekt. Tijdens de Kite Power Business Day laat het team aan geïnteresseerde bedrijven zien dat het systeem volledig automatisch functioneert en dat de vlieger tot grote hoogte, tot 900 meter, kan stijgen. Journalisten zijn van harte welkom om de bijeenkomst bij te wonen of alleen de demonstratie te komen bekijken. De Kite Power Business Day vindt plaats vanaf 14.00 op de Tweede Maasvlakte bij de Slufter.
Kite Power is een vorm van windenergie, waarbij met een radiografisch bestuurbare vlieger elektriciteit wordt opgewekt. De kabel waarmee de vlieger aan het grondstation is verbonden, wordt ongeveer iedere twee minuten gevierd en weer ingetrokken. Hiermee worden een trommel en een generator aangedreven. Bij het vieren wordt de  vlieger zo aangestuurd dat deze achtjes draait om zoveel mogelijk trekkracht op te bouwen. Dit is de fase waarin elektriciteit wordt opgewekt. Het intrekken kost energie, maar veel minder dan er wordt opgewekt omdat de trekkracht dan zo klein mogelijk wordt gemaakt. Het bijzondere aan de Delftse vlieger is dat de vlieger slechts 1 kabel nodig heeft tussen vlieger en grondstation door de aanwezigheid van een controle-eenheid vlak onder de vlieger. Hierdoor is het systeem licht en kan de vlieger tot op grote hoogte worden gelanceerd.  Bij de demonstratie kan een hoogte bereikt worden van 900 meter. Ook bijzonder is dat het systeem volledig automatisch is. Alleen het lanceren van de vlieger gebeurt nu nog handmatig. Kite Power maakt gebruik van de sterke en stabiele wind op grote hoogte. 
Het Kite Power systeem van de Kite Power onderzoeksgroep van Wubbo Ockels, hoogleraar Aerospace Science for Sustainable Engineering and Technology aan de TU Delft, is klaar voor commerciële toepassing. Om bedrijven kennis te laten maken met het systeem, organiseert de onderzoekgroep samen met co-sponsor Rotterdam Climate Initiative en het Havenbedrijf Rotterdam op vrijdag 22 juni 2012 een Kite Power Business Day.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.