Ads Top

Duitsers optimistischer dan Hollanders over duurzamer energievoorziening

Uit onderzoek in opdracht van energiebedrijf Nuon blijkt dat de Duitsers en Nederlanders er verschillende meningen op nahouden als het gaat om de overgang naar een duurzamer energievoorziening. Duitsers zijn over het algemeen optimistischer over de toekomst én bereid meer te betalen voor duurzamer energie. Terwijl Nederlanders juist hogere eisen stellen aan het percentage hernieuwbare energie in de toekomst.
Op de vraag op welke termijn we gebruik maken van volledig hernieuwbare energie voor ons elektriciteitsverbruik denkt 73 procent van de Duitsers dat dit binnen dertig jaar dagelijkse realiteit is, tegen 29 procent van de Hollanders. In Nederland denkt zelfs eenvijfde dat 100 procent duurzame energie nooit bereikt zal worden. Eenzelfde pessimistisch beeld komt ook naar voren wanneer gevraagd wordt naar de winkansen voor het EK. Eenderde van de Duitsers ziet die Mannschaft met de EK-beker in handen. Slechts een op de zeven Oranjefans ziet Nederland met de winst naar huis komen.
Wanneer gevraagd wordt naar de gewenste energievormen in de toekomst zien we ook een verschil. Eenderde van de Nederlanders vindt dat meer dan 50 procent van de energie duurzaam opgewekt moet worden, tegen slecht 5 procent van de Duitsers. Onze buren hebben ook een voorkeur voor meer duurzame energie maar vinden vaker dan Nederlanders dat kolen en gas een rol zouden moeten spelen.
Als het gaat om de kosten van de overgang naar een duurzamere energieopwekking is de Duitser ook vaker bereid meer te betalen. Ruim 80% wil meer betalen voor groene energie, tegen slechts 60 procent van de Nederlanders. Duitsers vinden dat degene die energie verbruikt die extra kosten moet betalen (70). Nederlanders zien die kosten het liefst verdeeld over de hele Nederlandse economie (42 procent).
Het prijsbewustzijn zien we ook terug in het aanschaffen van een eventuele nieuwe TV, bijvoorbeeld voor het kijken van voetbalwedstrijden. Prijs is na de functionaliteiten van een toestel het belangrijkste aspect waarop Nederlanders en Duitsers letten. Energiezuinigheid van een toestel wordt ook belangrijk gevonden, maar scoort toch lager. 28 procent van de Duitsers heeft zelf nog een oude beeldbuis staan, tegen 18 procent van de Hollanders.
Gelukkig kijken zowel in Nederland als in Duitsland driekwart van de voetballiefhebbers samen naar de wedstrijden. Dat scheelt weer energie. Een handige gadget voor het maken van afspraken vind je op de Facebook pagina van Nuon http://on.fb.me/Afspraakmaker.Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.