Ads Top

Diplomaten op stage bij Gasunie

Buitenlandse Zaken stuurt diplomaten op stage bij Nederlandse bedrijven. Doel is dat diplomaten de bedrijven van binnenuit leren kennen, zodat ze de belangen van het Nederlands bedrijfsleven in het buitenland nog beter kunnen behartigen. Deze week werd de eerste bedrijfsstage bij Gasunie afgerond.
Harmen van Dijk, werkzaam op de Nederlandse ambassade in Berlijn, verdiepte zich in het grensoverschrijdende gastransportnetwerk van Gasunie met 15.000 kilometer pijpleiding, stations en kantoren in Nederland en Noord-Duitsland.
Van Dijk: “Goede verbindingen met en in Duitsland zijn doorslaggevend bij de Nederlandse ambitie om de gasrotonde van Noordwest-Europa te worden. De ambassade kan daar met economische diplomatie een bijdrage aan leveren. Door mijn intensieve kennismaking met Gasunie de afgelopen weken kan de ik de belangen van het bedrijf in Duitsland nog beter behartigen. Gasunie heeft een uitgebreid transportnetwerk in Noord-Duitsland dat ik de afgelopen weken goed heb leren kennen. Het samenwerkingsproject van Gasunie met Greenpeace voor de productie van windgas in Duitsland vond ik een eye-opener. Met deze innovatieve technologie maakt Greenpeace uit duurzame windenergie waterstofgas, dat in de gasinfrastructuur van Gasunie in Noord-Duitsland wordt geïnjecteerd. Zo worden de overschotten van windenergie opgeslagen voor later gebruik en wordt overbelasting van elektriciteitsnetten voorkomen. De infrastructuur van Gasunie krijgt hiermee een nieuwe functie als opslagmedium voor duurzame energie. Dat is niet alleen relevant voor de Nederlandse energiepositie, maar levert ook een concrete bijdrage aan de Duitse transitie naar duurzame energie.”
Ook Paul van Gelder, CEO van Gasunie, is te spreken over de stage: “Wij hebben als grensoverschrijdend opererend gasinfrastructuurbedrijf al veel ervaring met ondernemingsactiviteiten in en samen met andere landen. De steun van de Nederlandse ambassades en consulaten kan daarbij heel belangrijk zijn. Duitsland is voor Gasunie en voor de Nederlandse energievoorziening in de toekomst van groot strategisch belang. Wij vinden het een uitstekend initiatief van minister Rosenthal om met deze stages de kennis van het Nederlands bedrijfsleven op de ambassades te versterken en zullen graag nog meer diplomaten stage laten lopen bij Gasunie.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.