Ads Top

Staatssecretaris Atsma opent EcoNexis huis

Demissionair staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu opende vandaag te Zwolle het EcoNexis huis van netbeheerder Enexis. Het eerste demonstratiehuis in Nederland dat volledig is ingericht volgens het smart grid principe. Smart grid staat voor een slim elektriciteitsnet met ingebouwd meet- en regelsysteem dat energie zo efficiënt mogelijk verdeeld. Het huis is vanaf 26 juni 2012 op afspraak geopend voor het publiek.
Traditioneel is het net ingericht op het verwerken van de vraag naar energie, inmiddels gaan steeds meer huishoudens zelf energie opwekken. Met de bouw van EcoNexis onderzoekt netbeheerder Enexis de mogelijkheden van een slim netwerk om vraag en aanbod van energie nu en in de toekomst optimaal op elkaar af te stemmen. 'Ik was afgelopen week bij de klimaatconferentie in Rio de Janeiro. Wat daar met de mond wordt beleden zie je in het EcoNexis huis in de praktijk', aldus Atsma tijdens de opening.
De combinatie van technologie en duurzame energieopwekking zorgt ervoor dat de eigen opgewekte stroom altijd wordt ingezet op het voordeligste moment. ICT zorgt ervoor dat het net kan 'praten' en 'luisteren' zodat het huis zich continu aanpast aan het leefgedrag van de bewoners. Zo wordt het weer voorspeld met behulp van de buienradar en draait de was met deze informatie pas als er stroom is van de zon. Is er daarna nog een overschot aan energie dan wordt dit teruggegeven aan het net. Een slimme meter geeft voortdurend inzicht in het verbruik van de woning en de apparaten zodat bezoekers de energiehuishouding van EcoNexis zelf kunnen zien en beleven.
EcoNexis is zelfvoorzienend en maakt wonen dus onafhankelijk van fossiele brandstoffen. Op het dak ligt bijna 100 m2 aan zonnepanelen die per jaar 10.000 kWh elektriciteit kunnen produceren. Na aftrek van het totale elektriciteitsverbruik blijft er jaarlijks voldoende elektriciteit over om een elektrische auto 15.000 km tot 25.000 km te laten rijden. Het hemelwater wordt opgevangen in een watertank van 5000 liter Met aardwarmte wordt het huis verwarmd en gekoeld, de leidingen hiervan gaan 120 meter de grond in.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.