Ads Top

Wereldprijs groene energie naar Zonnelampbedrijf

Barefoot Power, een bedrijf dat betaalbare zonne-energie producten in Afrika verkoopt, heeft woensdagavond 30 mei de Ashden Awards 2012, werelds belangrijkste prijs voor groene energie gewonnen. Duurzame ontwikkeling lijkt steeds meer van sociale investeerders te moeten komen. Dat sociale onderneming Barefoot Power de belangrijkste prijs voor groene energie heeft gewonnen, onderstreept dat.
Barefoot Power streek een prijzengeld op van ruim 120.000 dollar (omgerekend bijna 90.000 euro) tijdens een prestigieuze ceremonie in London.
De sociale onderneming Barefoot Power rolt met enorme snelheid betaalbare zonne-energie producten uit in Afrika. Dit brengt letterlijk verlichting voor mensen met beperkte of geen toegang tot het electriciteitsnetwerk. Producten variëren van een bureaulampje tot complete kits om te gebruiken in huizen, ziekenhuizen en scholen.
Het meeste kapitaal voor Barefoot Power komt uit Europa, met name uit Nederland. De in Amersfoort gevestigde sociale investeerder Oikocredit International was in 2006 de eerste investeerder in Barefoot Power. Dankzij een paar honderdduizend euro in de eerste jaren en een bedrijfskundig adviespakket van Oikocredit breidde Barefoot Power zich in de eerste jaren snel over meerdere landen uit. Het door twee Australiërs opgerichte Barefoot Power is nu deels in het bezit van Oikocredit, nadat Oikocredit vanaf 2006 in totaal 942.500 euro investeerde in het bedrijf.
Er is veel vraag naar de lampen die niet alleen duurzamer zijn, maar ook goedkoper en veiliger dan de gangbare kerosine-lampen. Om grote aantallen mensen te bereiken, werkt het bedrijf met microfinancieringsorganisaties die leningen verschaffen aan kleine leveranciers van de zonne-lampen. Albrecht: ‘Zo snijdt het mes aan minstens twee kanten. Arme maar ondernemende mensen kunnen dankzij microfinanciering een duurzaam bedrijfje opzetten. De gebruikers van de lampen kunnen bovendien op een goedkope en veilige manier ‘s avonds nog actief zijn. Het blijkt dat kinderen meer tijd aan hun huiswerk besteden.'
Tot nu toe heeft Barefoot meer dan 350.000 lampen en verlichtingskits verkocht. Daarmee bracht het een transformatie teweeg in de levens van 1.7 miljoen arme mensen in ruim twintig landen in Afrika, Azië Pacific, India en de Verenigde Staten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.