Ads Top

Reduceer de Euroschulden dertig procent met wind en zon

De landen die het meest geraakt zijn door de Eurocrisis kunnen hun schulden substantieel reduceren met concessies voor duurzame energie. Griekenland, Italië, Portugal, Spanje en Ierland hebben excellente omstandigheden om energie te oogsten uit zon, wind en geothermische bronnen. Ze zouden hun schuldeisers concessies kunnen geven voor grootschalige investeringsprogramma's in duurzame energie die voor lange termijn voldoende financieel rendement opleveren.
Dit 'duurzame-energie-concessies-voor-schulden-plan' is afgelopen maandag geïntroduceerd door een groep van hoogleraren economie en energie in het NRC Handelsblad. Dertig procent schuldreductie is mogelijk als Ierland minder dan een procent, Portugal ongeveer een procent en Griekenland ongeveer twee procent van het totale landoppervlakte in concessie geeft voor duurzame energie productie. De auteurs benadrukken daarbij dat 'projecten niet persé alleen moeten plaats vinden door grootschalige opwek op grote lappen grond. Ook lokaal kan een enorme potentie voor decentrale energie worden verzilverd'.
De betreffende landen worden in staat gesteld om een substantieel deel van hun schuldenlast af te lossen en tegelijkertijd krijgt hun economie en werkgelegenheid een impuls bij de bouw en het onderhoud van de installaties. 'Vooral de jonge generatie in die landen, die nu geconfronteerd wordt met een reusachtige jeugdwerkeloosheid, krijgt weer perspectief op een schuldenvrije toekomst. En Europa krijgt meer duurzame energie. Het draagt daarmee bij aan een leefomgeving die schoner, gezonder en veiliger is voor haar burgers', aldus de hoogleraren.
De Europese Commissie voor Economische en Monetaire zaken is inmiddels verzocht om dit plan serieus te bestuderen. Het voorstel wordt positief ontvangen door Europese parlementariërs van de Liberaal Democraten, Sociaal Democraten en de Groenen. Zij verwelkomen alle innovatieve en creatieve input voor het debat dat gaande is. Om de financiële crisis en ook de energie en milieu crisis op te lossen zijn volgens hen 'out-of-the-box' denken en nieuwe economische modellen nodig.

1 opmerking:

  1. Goed idee! Zo zou verhoogde energiebelasting in Nederland ook ingezet moeten worden ten behoeve van een duurzame economie en industrie: http://www.energieexpert.nl/energiemix/kunduz-coalitie-moet-hogere-energiebelasting-omzetten-in-kansen-voor-industrie

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.