Ads Top

Brazilië en Nederland maken afspraken over duurzame biobrandstoffen

Brazilië en Nederland gaan de komende twee jaar intensiever samenwerken bij het ontwikkelen van biobrandstoffen die voldoen aan de duurzaamheidscriteria. Ook gaan beide landen kennis uitwisselen over nieuwe technieken voor het gebruik van biomassa voor electriciteit. Hier heeft staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) vandaag een overeenkomst over getekend met, Luiz Figueiredo Machado, de Brazilaanse hoofdonderhandelaar van Rio+20.
Brazilië is een grote producent en leverancier van duurzame brandstoffen die bijvoorbeeld geproduceerd worden uit suikerriet of uit organische reststoffen zoals houtpulp. Omdat dat 4,5% van de brandstoffen die op de Nederlandse markt worden gebracht van hernieuwbare afkomst moet zijn, neemt de vraag naar duurzame biobrandstoffen in Nederland sterk toe.
Atsma: ''Nederland wil uitsluitend brandstoffen gebruiken waar bij de productie geen negatieve effecten optreden voor bijvoorbeeld de landbouw, voedselproductie of natuur. Het is dus belangrijk dat Nederland landen en bedrijven die biobrandstoffen produceren laat weten wat onze eisen rond duurzaamheid zijn en zij daar in hun productieproces op kunnen inspelen. Met deze overeenkomst wordt vraag en aanbod optimaal op elkaar afgestemd.”
Ook wordt Nederlandse kennis met Brazilie gedeeld zodat er bio-energie ingezet gaat worden in de Braziliaanse deelstaat Maranhao. In deze fabriek kunnen organische reststoffen zoals houtpulp verwerkt worden tot biobrandstof die vervolgens gebruikt wordt bij het opwekken van energie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.