Ads Top

Slim stopcontact wint GasTerra Transitie Jaarprijs 2012

De GasTerra Transitie Jaarprijs 2012 is gewonnen door een team van zeven studenten van de Hogeschool Amsterdam. De jury, bestaande uit Hans Alders (Energie-Nederland), Guus Berkhout (Triodos Bank) en Hugo Brouwer (ministerie. van EL&I) vond unaniem dat van de tien genomineerde ideeën hun vondst, het Flexnet, de hoofdprijs van 50.000 euro verdient. Het Flexnet is een slim energiesysteem dat een of meer stopcontacten uitschakelt als deze niet worden gebruikt. De uitreiking van de prijs en het bijbehorende evenement vond plaats in Burgers' Zoo in Arnhem.
De tien genomineerde teams presenteerden creatieve oplossingen aan de jury en het aanwezige publiek. De jury roemde de 'Willy-wortelachtige aanpak' van de studenten. De ideeën varieerden van energiebesparing tot het meer inzetten van duurzame energiebronnen. Zo bedachten studenten van de Stenden Hogeschool Leeuwarden een kant-en-klaar concept om festivals te verduurzamen. Andere studenten wilden de energiekennis onder kinderen vergroten met een bordspel of bedachten technische oplossingen zoals het klaarmaken van energiecentrales voor de toekomst.
'We kozen voor Flexnet, omdat dit idee ontzettend veel potentie heeft en snel toepasbaar is', aldus juryvoorzitter Hugo Brouwer. 'We hopen dat de studenten het product verder uitwerken en volgend jaar een demonstratie geven!', vulde Hans Alders aan. De Amsterdamse studenten maakten niet alleen indruk op de jury. Ook het publiek vond dit idee het beste en daarmee won Flexnet ook de publieksprijs van 10.000 euro. De tweede juryprijs van 20.000 euro ging naar Thermische opslag in energiecentrales waarbij centrales de energievraag en -aanbod nog beter op elkaar af kunnen stemmen. De derde juryprijs ging naar de Personal zone: een app die signaleert wanneer je thuis komt of weggaat en dan alle apparatuur in- of uitschakelt. De Groene snelstartcentrale kreeg de meeste internetstemmen en won de internetprijs.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.