Ads Top

Studenten onthullen nieuwe Formula Student racewagens

Twee studententeams van de TU Delft doen mee aan de Formula Student competitie deze zomer. Het DUT Racing team onthulde haar nieuwe elektrische bolide woensdag op de Markt in Delft. Deze is voorzien van een innovatieve vierwielaandrijving. Het Forze-team onthult haar nieuwe waterstof-racewagen op zaterdag 23 juni op het Spuiplein in Den Haag.
Het DUT Racing team doet al twaalf jaar mee aan de competitie en heeft internationaal naam gemaakt met ‘het Delftse concept’: ultralichte racewagens. Vorig jaar bouwde het team voor het eerst een elektrische racewagen en dat was meteen een doorslaand succes. Met DUT11 wonnen de studenten zowel de wedstrijd op Silverstone als die op Hockenheim, waardoor ze in het internationale klassement op de eerste plaats staan.
“We hebben dit jaar dus heel wat te verdedigen”, stelt teamchef Max Wink. “Dit jaar komen we aan de start met elektrische vierwielaandrijving. Vooral in de autocross en de endurance moet ons dat veel tijd opleveren door sneller bochtenwerk en regeneratief remmen.” DUT12 doet het ‘Delftse concept’ wederom eer aan: de auto weegt slecht 144 kg en heeft evenveel vermogen: 144 pk.
Het Forze-team heeft een andere ambitie: het wil laten zien dat waterstof een goed alternatief is voor fossiele brandstoffen, door ermee te racen. Hun racewagen heeft een brandstofcel die waterstof en zuurstof zeer efficiënt omzet in zuiver water en elektriciteit. “Ons doel is als eerste waterstof-racewagen deel te nemen aan Formula Student. Vorig jaar waren we er op Silverstone heel dichtbij, dit jaar moet het gaan lukken”, zegt teamchef Jan Jaap Treurniet. Vorig jaar veroverde het Forze-team wel het wereldrecord voor de 1/8e mijl. Hun waterstof-racewagen volbracht deze sprint in 10,45 seconden.
Formula Student is een internationale ontwerpcompetitie waar wereldwijd meer dan 400  universiteiten aan deelnemen. De racewagens gaan tijdens de evenementen de strijd aan op verschillende proeven, zoals een acceleratietest en een endurance-race. Ook het ontwerp wordt op verschillende aspecten beoordeeld.
De race is oorspronkelijk opgezet vanuit de Duitse auto-industrie, waar men behoefte had aan ingenieurs met meer praktische ervaring. Forze doet mee in Silverstone (UK, 11-15 juli); DUT Racing rijdt ook op Hockenheim in Duitsland (31 juli - 5 aug). Deze laatste race wordt gezien als het officieuze WK, omdat alle sterke teams uit de wereld daar rijden. Beide teams tellen zo’n 60 studenten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.