Ads Top

Stroom opwekken met eigen ‘stukje’ windmolen

Vanaf vandaag kan iedereen in Nederland zijn eigen energie opwekken door samen met een paar duizend anderen mede-eigenaar te worden van een windmolen via De Windcentrale. Wie één of meer 'stukjes' van een windmolen koopt, zogeheten Winddelen, krijgt vanaf januari 2013 gratis stroom thuis afgeleverd. Naast schone energie en geen last van stijgende energieprijzen is de besparing fors. Het is wereldwijd voor het eerst dat huishoudens hun eigen stroom kunnen opwekken met hun eigen windmolen 'op afstand'. Groene energieleverancier Greenchoice zorgt ervoor dat de stroom die zelf wordt opgewekt in mindering wordt gebracht op de jaarrekening.
Elk Winddeel levert ongeveer 500 kilowattuur per jaar, dat heeft een waarde van circa EUR 45 bij de huidige stroomprijzen. Met zeven Winddelen wekt een gemiddeld huishouden het hele elektriciteitsverbruik op. Minder kan natuurlijk ook. De inschrijving op de Winddelen is vandaag gestart. Een Winddeel gaat EUR 345 kosten, die pas wordt betaald zodra er genoeg deelnemers zijn om de molens te kopen. De Windcentrale heeft een voorlopige koopovereenkomst gesloten voor de overname van twee windmolens in Delfzijl Zuid. Deze windmolens zijn vier jaar oud en gaan nog minstens 16 jaar mee. De Windcentrale verwacht ongeveer 7.000 deelnemers nodig te hebben om over te kunnen gaan tot de definitieve koop van de molens.
Stroom uit Winddelen is flink goedkoper dan gewone stroom. Zelfs als de stroomprijs de komende 16 jaar niet stijgt zijn Winddeel-eigenaren goedkoper uit. Mocht de energieprijs de komende 16 jaar net zo hard stijgen als de afgelopen 10 jaar (6% per jaar) dan is het rendement zelfs 13%. Daar kan geen spaarrekening tegenop.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.