Ads Top

Stedin sluit alleen onder voorwaarden batterijexploitanten aan

Stedin wil alleen batterijexploitanten aansluiten die congestieproblemen op het elektriciteitsnet helpen voorkomen. Sinds de aankondiging door TenneT van congestie in Limburg en Noord-Brabant ziet Stedin in haar werkgebied – met name in de Randstad, Utrecht en Zeeland – een verviervoudiging van het aantal aanvragen en het tienvoudige aan aansluitvermogen om batterijen aan te sluiten op het regionale elektriciteitsnet.

Grote delen van Nederland hebben op dit moment in min of meerdere mate te maken met krapte op het elektriciteitsnet. In de meeste gebieden gaat het over het terugleveren van elektriciteit door zonne- en windparken. Ook in het leveren van elektriciteit aan grote bedrijven knelt het.

De huidige aangesloten batterijen werken niet altijd mee met het ontlasten van de pieken op het regionale elektriciteitsnet. Zo laden ze vaak als een batterij leeg is en niet automatisch als er veel duurzame opwek is door bijvoorbeeld zon. Als we geen aanvullende afspraken maken, leidt dit ertoe dat netbeheerders ruimte moeten vrijhouden voor de volledige netcapaciteit die nodig is om de batterij op te laden. Daarmee vormen batterijen nu nog een extra belasting op het elektriciteitsnet in plaats van dat ze het net ontlasten.

De wet staat niet toe dat Stedin selectief is in het aansluiten van klanten. Formeel mag dit selectief aansluiten niet. Toch zegt het bedrijf dat er grond is om hierop te sturen 'omdat wij het niet solidair vinden dat maar een paar partijen nu de hele capaciteit van het elektriciteitsnet blokkeren'.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.