Ads Top

TenneT in zee met DutchSail en Wageningen Marine Research voor onderzoek biodiversiteit

TenneT, DutchSail (platform voor professionele zeezeilers) en Wageningen Marine Research hebben de handen ineengeslagen om ecologische metingen in de Noordzee te doen.

De partijen willen weten welke effecten haar onderzeese kabelkruisingen hebben op de biodiversiteit, én wil dit op een duurzame manier doen.

TenneT heeft met de zeilschepen van DutchSail een bijzonder duurzame partner gevonden als alternatief voor reguliere onderzoeksschepen. De zeilschepen gebruiken geen fossiele brandstoffen en zijn toch al op zee, omdat de zeilers trainen voor wedstrijden. Onderzoekers van Wageningen Marine Research  coördineren het veldwerk, analyseren de data en rapporteren de resultaten.

Zeezeilers van DutchSail worden geïnstrueerd door wetenschappers van Wageningen Marine Research om tijdens trainingen zeeleven op de kabelkruisingen te filmen en watersamples te nemen. Vervolgens gaat dit materiaal naar het laboratorium. Om een beeld van het leven onder de zeespiegel te krijgen en het effect van de aanwezigheid van hoogspanningskabels te onderzoeken, wordt naar de biodiversiteit boven de kabelkruisingen gekeken. De pilot is onlangs opgestart en vindt deze zomer plaats.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.