Ads Top

Provincie verhoogt bedrag subsidieregeling voor oplossingen netcongestie

Drenthe verhoogt het bedrag in de subsidieregeling ‘Oplossingen netcongestie bij duurzame energieopwekking’ met 200.000 euro. Het extra bedrag is bedoeld voor het onderdeel technische oplossingen in de regeling, zoals de aanschaf van een accupakket om opgewekte zonnestroom op te kunnen slaan. Het extra geld in de regeling is vanaf 1 juli 2022 beschikbaar.

De regeling Oplossingen netcongestie bij duurzame energieopwekking maakt onderdeel uit van de Drentse aanpak voor netcongestie en is sinds 15 januari 2022 opengesteld voor aanvragen. Inmiddels is al tweederde van het budget van de regeling uitgekeerd voor diverse haalbaarheidsstudies en technische oplossingen. Het gaat daarbij vaak om het plaatsen van zonnepanelen in combinatie met een accupakket.

Voorbeelden van deze projecten zijn onder andere Voetbalvereniging Nieuw Buinen, Hippisch Centrum Exloo en Hartman Expeditie in Nieuw-Amsterdam. Zij hebben allemaal zonnepanelen en een accupakket waarin zij opgewekte stroom opslaan. De opgeslagen stroom wordt gebruikt op het moment dat zij het nodig hebben.

Er kan binnen de regeling ook subsidie worden aangevraagd voor haalbaarheidsonderzoeken. De bedrijvencoöperatie Verduursaam Echt Meppel laat bijvoorbeeld een onderzoek uitvoeren naar mogelijkheden om de productie van zonnestroom op het ene bedrijf direct te koppelen aan de elektriciteitsvraag van een ander bedrijf. Op die manier wordt een alternatief geboden voor teruglevering aan het elektriciteitsnet. Zo kan extra duurzame elektriciteit worden ontsloten die anders onbenut zou blijven.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.