Ads Top

Onderzoek naar geur bij waterstof

Stedin en GRDF, de grootste gasnetbeheerder in Frankrijk en Europa, onderzoeken het toevoegen van geur aan waterstof. Net zoals aardgas is waterstof geurloos. Bij het vinden van de juiste geur is onder andere de geschiktheid voor waterstoftoepassingen, waaronder de brandstofcel, van belang. In de geur van aardgas zit bijvoorbeeld zwavel. Dit kan niet in een brandstofcel worden gebruikt.

In dit onderzoek ‘Het identificeren van drie zwavelvrije geurstoffen en hun geschiktheid voor waterstof in het gasnet’, dat samen met onderzoeksbureau DNV is uitgevoerd, zijn drie geuren geselecteerd op basis van belangrijke kenmerken, zoals unieke en alarmerende geurbeleving en ruikbaar vanaf kleine concentraties.

De drie geuren zijn getest in een brandstofcel, een toepassing die waterstof omzet in elektriciteit. Alle drie de geuren slaagden in de test. Uit geurproeven die Stedin heeft uitgevoerd op ruim 600 medewerkers is 2-hexyne de favoriet gebleken. 2-hexyne is een moeilijk te omschrijven geur, dat is goed en belangrijk voor de herkenbaarheid. Stedin trekt samen met GRDF op in het vervolgtraject om verder onderzoek te doen naar deze geurstof.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.