Ads Top

10 jaar na de aardbeving bij Huizinge

Het is 16 augustus 2012 vond de zwaarste aardbeving tot dan en nu toe gemeten in Groningen plaats, met een kracht van 3.6 op de schaal van Richter. De aardbeving werd veroorzaakt door gaswinning in het Groningen-gasveld.

In de 10 jaren na ‘Huizinge' komen er nog veel aardbevingen voor. De gevolgen en invloed van deze aardbevingen op bewoners, maar misschien nog meer de persoonlijke gevolgen van de trage schadeafhandeling en versterking van woningen, is aanzienlijk.

De NAM was eerst verantwoordelijk voor de schadeafhandeling van deze bevingen en handelt deze in de eerste jaren zelf af.

In het voorjaar van 2018 nam de overheid de taak van de NAM op het gebied van schadeafhandeling over. De NAM en Centrum Veilig Wonen hebben in de voorgaande jaren dan zo’n 80.000 schademeldingen afgehandeld.

In recentere jaren worden alle aardbevingsgerelateerde regelingen ook overgedragen aan de overheid, net als de Hazard and Risk assesment (HRA) – die aangeeft wat de veiligheidsrisico’s zijn op enig moment van aardbevingen op gebouwen - aan TNO. Daarmee staat de NAM echt op afstand van de uitvoering en betaalt de NAM de rekening voor aardbevingsgerelateerde schade zoals met de overheid is afgesproken.

Het is lastig om na 10 jaar een objectieve balans op te maken rond de zeer ingewikkelde situatie in Groningen, stelt de NAM, Het is een feit dat veel problemen zijn aangepakt door alle betrokken partijen, maar ook dat nog veel problemen niet zijn opgelost. 

Foto Anefo

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.