Ads Top

Bijna driekwart woningbezitters wil verduurzamen

Bijna driekwart van de Nederlandse woningeigenaren staat in de startblokken om de woning te verduurzamen. Zo blijkt uit onderzoek uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van de Volksbank.

Tegelijkertijd ziet ook bijna 90 procent serieuze problemen bij het verduurzamen. Naast praktische rompslomp vormen vooral de investeringen die nodig zijn om te verduurzamen een drempel.

Zo’n 40 procent van de ondervraagden ziet op tegen de investeringskosten. Tegelijkertijd heeft bijna de helft van de ondervraagden geen goed zicht op de werkelijke kosten. L

De respondenten werd gevraagd om een inschatting te maken van de kosten van de verduurzaming. Zo werd ze bijvoorbeeld gevraagd wat de kosten zijn van de installatie van 10 zonnepanelen of de installatie van een hybride warmtepomp. Bij de voorgelegde onderdelen gaf 16 tot zelfs bijna 38 procent aan geen flauw idee te hebben.

Bovendien blijken de respondenten de vereiste investering niet goed in te schatten. Zo kost het plaatsen van 10 zonnepanelen gemiddeld 4.000 euro. 30 procent van de respondenten schat dit lager in en eenzelfde percentage hoger. Zo denkt bijvoorbeeld 3 procent met een investering van tussen de 1.000 en 2.000 euro klaar te zijn terwijl 7 procent meent te moeten rekenen op een bedrag tussen de 6000 en 7500 eurp voor 10 zonnepanelen.

Ander voorbeeld: bij de hybride waterpomp schat ruim 35 procent de investering te laag in en 28 procent te hoog. Zo meent 6,5 procent rond de 2500 euro kwijt te zijn en schat 7% de kosten zelfs boven de 10.000 euro. De werkelijke kosten bedragen gemiddeld 5000 eurp.
 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.