Ads Top

Koning bezoekt Noordzee voor de toekomst van energie: wind, zon en groene waterstof op zee

Koning Willem Alexander heeft donderdag een werkbezoek gebracht aan diverse locaties op de Noordzee waar aan de toekomst van het energiesysteem wordt gewerkt, met offshore wind, zon en groene waterstof. Tijdens dit werkbezoek kreeg de Koning onder meer een rondleiding langs twee offshore platformen, van TenneT en van Neptune Energy. Ook bekeek de Koning het windpark op zee Hollandse Kust (zuid) van Vattenfall. Tot slot bracht de Koning een bezoek aan de pilot met drijvende zonnepanelen van Oceans of Energy.

De energietransitie moet ervoor zorgen dat ons energiesysteem in 2050 vrijwel volledig CO2 neutraal is. De Noordzee speelt hierin een belangrijke rol, aangezien op zee een groot deel van de Nederlandse energie opgewekt kan worden. Nederland verkeert in de bijzondere positie dat er, naast de aanwezigheid van een uitgebreide infrastructuur voor gas, tevens op het Nederlandse deel van de Noordzee grote hoeveelheden windenergie geoogst kunnen worden.

De systeemintegratie van offshore energie vraagt om een constructieve samenwerking van alle partijen en leidt tot een versnelling van de energietransitie; tegen zo laag mogelijk maatschappelijke kosten en een efficiëntere benutting van de ruimte op zee. Door simultaan gebruik van reeds bestaande infrastructuur en aanlandingen, wordt de druk op kwetsbare natuurgebieden, zoals Natura 2000, duingebieden en de Waddenzee, beperkt.

Het werkbezoek begon langs het Q13a-A platform van Neptune Energy, waar de groene waterstofpilot PosHYdon in voorbereiding is. Hier wordt op een bestaand platform offshore wind, offshore gas en groen waterstofproductie uit zeewater geïntegreerd. De groene waterstof wordt via een bestaande pijpleiding naar land getransporteerd. TNO is hierbij betrokken als kennispartner en voert het testprogramma uit. De lessen die hier worden geleerd, kunnen gebruikt worden in de verdere uitrol en opschaling van offshore waterstofproductie uit offshore wind op de Noordzee.

Vervolgens bezocht de Koning één van TenneT’s transformatorplatformen van het Net op Zee project Hollandse Kust Zuid (HKZ). Dit zogenaamde stopcontact op zee transporteert de in het gelijknamige windpark opgewekte stroom via een kabel in de zeebodem naar land. Het HKZ-windpark, dat op dit moment wordt gebouwd door Vattenfall en eigendom is van Vattenfall, BASF en Allianz, werd daarna ook aangedaan. Dit is het eerste windpark dat zonder subsidie wordt gebouwd; het is recent gestart met het leveren van groene stroom.

Niet ver van het Q13a-A platform lag de volgende stop, waar Oceans of Energy drijvende zonnepanelen test. Dit offshore solar farm systeem is de eerste en enige in de wereld en doorstaat hier al meerdere jaren achtereen zware winterstormen met hoge golven.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.