Ads Top

Stoffen die vrijkomen bij brand met zonnepanelen niet gevaarlijker voor gezondheid dan bij gewone branden

De nitraatuitspoeling op zogeheten derogatiebedrijven steeg de afgelopen jaren. Dit hangt waarschijnlijk samen met de droogte in 2018 in heel Nederland en regionaal in 2019 en 2020.

Ondanks die stijging heeft derogatie in de jaren vanaf 2006 geen negatieve effecten gehad op de waterkwaliteit. Het gemiddelde stikstofbodemoverschot was in 2020 lager dan het gemiddelde van de hele meetreeks sinds 2006. Dit blijkt uit het jaarlijkse derogatierapport van het RIVM en Wageningen Economic Research.

Over de periode 2006-2017 daalde het overschot van stikstof naar de bodem op derogatiebedrijven. Daardoor is er minder stikstof aanwezig in de bodem, dat als nitraat kan uitspoelen naar het grondwater. Na een stijging in 2018 door de droogte, was het gemiddelde stikstofbodemoverschot in 2020 lager dan het gemiddelde van de hele meetreeks sinds 2006.

In de zandgebieden steeg de gemiddelde nitraatconcentratie in de bovenste meter van het grondwater. Sinds 2017 steeg de nitraatconcentratie fors in de zuidelijke en oostelijke zandgebieden en is deze verdubbeld naar 67 milligram per liter in 2021. De opgave in de zandgebieden om gemiddeld onder de norm te komen is de afgelopen jaren daardoor groter geworden. Niet alleen op derogatiebedrijven in de zandgebieden steeg de gemiddelde nitraatconcentratie, ook op andere landbouwbedrijven steeg deze de afgelopen jaren, zo blijkt uit de eerder verschenen nitraatrapportage.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.