Ads Top

Toren van ruim 50 meter verrijst boven warmtecentrale Nieuw Zuid

Antwerpen krijgt er binnenkort een visueel ijkpunt bij. In de nieuwe, duurzame wijk Nieuw Zuid krijgt de toren bovenop de warmtecentrale in de komende weken haar definitieve vorm. Onlangs werden de eerste twee elementen van de toren geplaatst. Begin pril volgden de twee resterende delen. Inclusief de schouwen torent het gebouw ruim 50 meter boven de wijk uit. Met zijn moderne esthetiek én educatieve ruimte is het bovendien méér dan louter een visueel pareltje.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein gaf vorig jaar het startschot voor de bouw van de warmtecentrale. Medio mei - amper 1 jaar later - zal het werk afgerond zijn. De toren vormt het sluitstuk van de werken. De warmtecentrale is het kloppend hart van het warmtenet dat distributienetbeheerder Infrax in opdracht van warmte@zuid bouwt. Vanuit het gebouw brengen ondergrondse leidingen weldra warmte naar de individuele appartementen op Nieuw Zuid.

De elementen die gisteren hun definitieve plek kregen, wegen respectievelijk 18 en 13,5 ton. Er kwam een kraan van 400 ton aan te pas om deze kolossale onderdelen te plaatsen. De ‘voet’ van de toren heeft een basis van 9 op 6 meter. Over twee weken - op 9 april - volgen de andere stukken. In de loop van de maand mei wordt het geraamte verder afgewerkt met een bekleding van staalplaat. Vanop de begane grond zal de kleur van de bedekking als het ware versmelten met de lucht.
Perfect geïntegreerd in omgeving

De warmtecentrale wordt bovendien perfect geïntegreerd in het nieuw aangelegde park. Diverse wandelpaden brengen de bewoners en bezoekers tot bij een educatief paviljoen in de centrale. Hier kunnen geïnteresseerden alles te weten komen over de aanleg van het warmtenet in de wijk Nieuw Zuid. De educatieve ruimte staat eveneens ter beschikking voor bewonersactiviteiten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.