Ads Top

Het groenste transferium van Nederland

Het groenste transferium van Nederland is een dezer dagen feestelijk geopend. Ga het snel een keer bekijken aan de Deutersestraat in Den Bosch want over een tijdje zie je er niet veel meer van; het transferium is dan opgegaan in het groen. Wethouder Jan Hoskam, gedeputeerde Anne-Marie Spierings en de directeur van Ballast Nedam, Sander Dekker, openden gezamenlijk dit energieleverende transferium. Dat we het groenste transferium van Nederland hebben gebouwd is deze dag bekroond met de uitreiking van het NL Greenlabel A.

Op het dak liggen 1.500 high performance zonnepanelen. De energie gebruiken we voor het opladen van elektrische auto’s en fietsen en in de toekomst ook voor de transferiumbussen. We wekken twee keer meer energie op dan de garage gebruikt. De extra energie slaan we op in een batterij. De techniek achter de batterij is nog niet eerder zo toegepast.

Het groen is pas aangeplant dus de parkeergarage is nu nog kaal. Maar over een paar jaar zie je bijna niet meer dat deze er staat. De gevel is dan volledig begroeid, met mooie maar vooral ook nuttige planten. Sommige vangen fijnstof af, andere trekken bepaalde insecten en vogels aan. Ook de omgeving wordt groener. We hebben meer bomen geplant dan we weghaalden. Het zijn ook veel verschillende soorten bomen en struiken, zoals fruit- en notenbomen. Dat is goed voor de ecologie.

Voor de inrichting van de omgeving hebben we met twee scholen samengewerkt. Studenten van Helicon bedachten en ontwierpen nestkasten voor vogels, vleermuizen en bijenhotels. Studenten van het Koning Willem I College maakten deze kasten vervolgens van het hout van bomen die we in de omgeving moesten kappen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.