Ads Top

Energieprestatiecontract haalt factuur UAntwerpen naar beneden

Samen met het Vlaams Energiebedrijf heeft UAntwerpen een energieprestatiecontact uitgewerkt. Door energiebesparende maatregelen zal de factuur met 26 procent verminderen.

Onder begeleiding van het Vlaams Energiebedrijf (VEB) ging de Universiteit Antwerpen op zoek naar manieren om de factuur te laten dalen. Vandaag betaalt de universiteit jaarlijks een energiefactuur van zowat 350.000 euro (exclusief btw) voor de gebouwen die het hart van de Stadscampus vormen.

De site wordt omsloten door Prinsstraat, Venusstraat, Vekestraat en Grote Kauwenberg, en is goed voor een totale oppervlakte van meer dan 60.000 vierkante meter. 'Deels gaat het om eeuwenoude gebouwen, zoals het historische Hof van Liere', vertelt Lieven Willems van het Departement Infrastructuur. De gebouwen worden voor verschillende doeleinden gebruikt: er zijn leslokalen en kantoren, maar ook de grote Universiteitsbibliotheek, een sporthal en een atelier.

Om de factuur naar beneden te halen werkte de universiteit een energieprestatiecontract (EPC) uit. De firma Honeywell kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus na de aanbestedingsprocedure. Honeywell zal de komende negen jaar dienst doen als ‘energy service contractor’.

Willems: 'Het contract garandeert dat onze energiefactuur met 26 procent zal dalen. Het grootste deel van die winst gaat uiteraard naar de energy service contractor, die een uitgebreid pakket van maatregelen zal realiseren. Maar toch zal de universiteit al meteen 3 procent minder moeten betalen op jaarbasis voor haar energievoorziening. Als Universiteit Antwerpen zijn we blij met dit project: het is pionierswerk, maar het toont duidelijk aan dat het de universiteit menens is op het vlak van duurzaamheid.'

In concrete cijfers: de energiefactuur voor de universiteitsgebouwen in kwestie zal met 90 545 euro dalen per jaar. De energiebesparende maatregelen kosten 79 832 euro per jaar. De jaarlijkse winst bedraagt dus 10 713 euro.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.