Ads Top

Flat Ellen als eerste VvE flat naar Nul op de Meter dankzij gebouwgebonden financiering

Wethouder Harmke Vlieg, gedeputeerde Tjisse Stelpstra en het bestuur van VvE Ellen gaven dinsdag het startsein voor de renovatie van de flat Ellen in Assen. De VvE is de eerste in Nederland die de flat renoveert naar Nul op de Meter. Wethouder Vlieg: “De verduurzaming van de flat levert een enorme besparing op de CO2 uitstoot op. Een mooie pilot, die we in de toekomst graag verder uitbreiden naar andere VvE’s.”

De renovatie wordt gefinancierd met een gebouwgebonden financiering. Dit betekent in de praktijk dat de renovatie zonder een verhoging van de woonlasten wordt uitgevoerd. Bewoners van de flat betalen straks geen energiekosten meer, maar betalen in plaats daarvan meer servicekosten aan de VvE. De financiering heeft een looptijd van 30 jaar is overdraagbaar bij de verkoop van de woning.

Om de uitrol van gebouwgebonden financiering mogelijk te maken, is een waarborgfonds nodig waar VvE’s een beroep op kunnen doen. Wethouder Vlieg: “Gelukkig staan we daarin niet alleen. Er is landelijke steun voor grootschalige verduurzaming van VvE appartementen.” Voor de financiering van VvE Ellen staat de provincie Drenthe garant. Gedeputeerde Stelpstra: “We doen dit omdat we willen laten zien dat het werkt. Als overheid willen we meters maken met de verduurzaming van woningen en dit is een eenvoudige en snelle oplossing. Hiermee zijn we een voorbeeld voor 1,2 miljoen bewoners van appartementen in heel Nederland.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.