Ads Top

Wat zijn de ethische en maatschappelijke uitdagingen van nucleaire beveiliging?

Het centrale thema van de Nuclear Security Summit is het beveiligen van nucleair materiaal en nucleaire installaties. De TU Delft organiseert zondag 23 maart 2014 een academisch symposium waar een grote groep internationale experts discussieert over nucleaire beveiliging vanuit een maatschappelijk en ethisch perspectief. Centraal staan o.a. vraagstukken rond de verspreiding van nucleaire kennis, het Non-Proliferatie Verdrag, de wereldwijde groei van kernenergie en de beveiligingsuitdagingen die dit met zich meebrengt, alsmede de potentiele verspreiding van kernwapens, met name in Zuidoost Azië. Het academisch symposium vindt plaats voorafgaand aan de NSS in de Aula van de TU Delft.
De wereldwijde honger naar elektriciteit neemt gestaag toe. Kernenergie zou een belangrijke rol in het vervullen van die behoefte kunnen spelen. Het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA) voorspelt dat in 2030 vijftig landen in de wereld over kernenergie zullen beschikken, vergeleken met dertig landen nu. Kernenergie heeft voordelen maar het brengt ook belangrijke uitdagingen met zich mee, onder andere vanuit het oogpunt van nucleaire beveiliging. In dit symposium aan de TU Delft zullen de ethische en maatschappelijke aspecten van nucleaire beveiliging de revue passeren.
Voormalig Minister President en Minister van Staat Ruud Lubbers opent de bijeenkomst met een aantal observaties in de politiek rond nucleair materiaal ten tijde van de Koude Oorlog en daarna. Hij beschrijft onder andere zijn ervaringen tijdens de ontmoetingen met de Amerikaanse presidenten Reagan en Bush sr, de oprichting van Urenco in Nederland, de kernramp in Tjernobyl en de Energiewende in Duitsland.
Vooraanstaande Nederlandse en internationale sprekers zullen op deze dag hun licht laten schijnen op het onderwerp nucleaire beveiliging. Steven Miller (Harvard University) staat stil bij de vraag of kernenergie zonder de uitdagingen van beveiliging mogelijk is; wat zijn de technologische en beleidsuitdagingen van een dergelijke vorm van kernenergie? Nicola Horsburgh (University of Oxford) gaat in op de uitdagingen van nucleaire beveiliging in China en de verantwoordelijkheid die China als grootmacht in Zuidoost Azië heeft. In de lezing van Joonhong Ahn (UC Berkeley) staat de vraag centraal wat het beste scenario is om met Japans plutonium om te gaan; zou Japan vanuit beveiligingsperspectieven kernenergie moeten afbouwen of juist moeten continueren?
Het symposium aan de TU Delft is onderdeel van het Nuclear Knowledge Summit, een van de officiële side events van de Nuclear Security Summit in Den Haag.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.