Ads Top

Eindhoven realiseert eerste non-profit zonnepark van Nederland

Maandag opende wethouder Joost Helms het eerste zonnepark van Nederland dat volledig non-profit is gerealiseerd. De lokale energiecoöperatie (zonder winstoogmerk) ‘Morgen Groene Energie’ nam het initiatief voor dit park dat bestaat uit 228 zonnepanelen op het dak van wijkcentrum Blixems. De gemeente Eindhoven experimenteert graag met unieke en vernieuwende initiatieven die duurzame energie mogelijk maken voor iedereen en stelt daarom niet alleen dakruimte beschikbaar, maar werkt ook actief mee aan de realisatie. Bewoners uit de wijk Blixembosch en omliggende wijken nemen deel door één of meer panelen te kopen. Zelf energie opwekken is nog nooit zo gemakkelijk geweest.

Dankzij het landelijke energieakkoord (eind 2013) is het ook voor bewoners, waarvan het eigen dak niet geschikt is voor zonnepanelen, mogelijk om te profiteren van duurzame energie. Deelnemers krijgen namelijk een korting op de energiebelasting door zonnepanelen op een ander dak te huren of kopen. Bewoners van de 18.723 huishoudens uit de omliggende wijken (postcodes 5627, 5628, 5629, 5632 en 5633) kunnen daardoor gemakkelijk profiteren van de zonnepanelen in Blixembosch. De coöperatie neemt namelijk bijna al het werk uit handen.

Zowel Morgen Groene Energie als de gemeente Eindhoven zien graag in heel Eindhoven zonneparken verschijnen. Bewoners die geen zonnepanelen op hun dak kunnen of willen leggen, dragen via dergelijke zonneparken namelijk toch bij aan een toekomstbestendige en energieneutrale stad.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.