Ads Top

Ploumen zet steenkolen op agenda EU

Minister Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel heeft maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) in de steenkoolketen op de agenda van de Europese Unie gezet. Ze deed dit tijdens het overleg met haar EU-collega's in Athene. Minister Ploumen: 'Het is belangrijk dat er meer aandacht komt voor het inkoopbeleid van steenkolen door Europese energiebedrijven. En het effect daarvan op de arbeidsomstandigheden en het leefklimaat van de mensen die werken en wonen in de mijnbouwgebieden.'
In Nederland voert de minister al enige tijd overleg met vijf energiebedrijven over een mvo convenant. Daarin worden afspraken gemaakt over audits (onderzoek) naar steenkoolmijnen, de transparantie daarvan, een meldpunt voor mogelijke misstanden en andere verbeteringen. Deze energiebedrijven doen dit in Europees verband onder de naam Better Coal, dat zo'n veertig procent van de Europese steenkolenmarkt vertegenwoordigt. 'Omdat energiebedrijven in een aantal lidstaten nog niet zover zijn, heb ik hier aandacht voor gevraagd bij mijn collega's. Door samen op te trekken -overheden, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties- kunnen veranderingen ten goede worden gerealiseerd,' aldus de minister.
Op de EU bijeenkomst in Athene is ook gesproken over de voortgang van de zogenoemde EPA's. Dit zijn handelsakkoorden tussen de EU en onder meer Afrikaanse regio's. Nederland speelt daarbij een speciale rol van 'honest broker', met als doel de onderhandelingen zo soepel mogelijk te laten verlopen. Een handelsakkoord met Ecowas (West-Afrika) lijkt inmiddels zeer dichtbij.
Verder is -onder voorzitterschap van EU-commissaris De Gucht- gesproken over de onderhandelingen voor een nieuw vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten (TTIP). 'Het is essentieel dat we in Europees verband een vuist maken in deze onderhandelingen. Dit is van groot belang voor onze concurrentiekracht, werkgelegenheid en het handhaven van Europese standaarden,' aldus Ploumen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.