Ads Top

Groene energie rechtstreeks van de bron

“We zijn goedkoper dan de meeste energieleveranciers”, stelt Aart van Veller. Samen met Remco Wilcke, Matthijs Guichelaar en Michael Fraats is hij oprichter van Vandebron. “Je koopt bij ons rechtstreeks van de producent, zonder tussenkomst van een energieleverancier die geld kost.” Vandebron biedt vanaf 2 april een marktplaats voor groene stroom. Particulieren kunnen zelf kiezen uit het aanbod van onafhankelijke producenten in de buurt, zoals een boer met een windmolen. De klant betaalt aan Vandebron alleen 10 euro abonnementskosten per maand. Dat is in veel gevallen lager dan het bedrag dat een huishouden kwijt is aan het zogenoemde vastrecht bij energiemaatschappijen.

Nog maar 10 procent van de energieproductie in Nederland is groen. Hoewel 90 procent van de energie grijs is, denkt 43 procent van de consumenten dat de groene stroom daadwerkelijk van duurzame bronnen komt. “Wij bieden een marktplaats waar we particulieren en onafhankelijke producenten van groene stroom aan elkaar koppelen”, zegt Van Veller. “We garanderen dat 100 procent van wat jij koopt in een jaar door die producent van jouw keuze is opgewekt.”

Nederland loopt in Europa achter met de productie van groene stroom, stelt Gerben Hieminga van het ING Economisch Bureau. De energiemarkt is een internationale markt. Onze groene stroom komt voornamelijk van waterkrachtcentrales in Noorwegen. Initiatieven als Vandebron worden populairder onder particulieren, stelt Hieminga. “Mensen steunen lokale initiatieven. Ze willen ook meer zelf hun energievoorziening in handen krijgen.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.