Ads Top

TNO realiseert gas processing pilot plant

Qatar heeft, net zoals ieder ander land in de Golfregio, een strategie ontwikkeld om de economische en sociale vooruitgang op lange termijn te zekeren. Deze vooruitgang is niet alleen afhankelijk van de diversificatie van de economische sectoren maar ook door een evenwichtig gebruik van de lokaal beschikbare en geïmporteerde middelen en producten.

De ontwikkeling en uitbreiding van economische sectoren beïnvloed de beschikbaarheid van nationale hulpbronnen, zoals energie, water, land en een opgeleide en vakbekwame beroepsbevolking (figuur 1). Naast nieuwe en verbeterde technologieën die efficiënter zijn, is ook actieve en effectieve participatie van Qatari een voorwaarde voor succes. De rol van de universiteiten in Qatar is dan ook duidelijk en naast het opleiden van de lokale mannen en vrouwen, heeft men de ambitie om een centrum voor intellectuele ontwikkeling en wetenschappelijk onderzoek te worden.

Eerder tekende het College of Engineering van Qatar University (QU) en TNO een Memorandum of Understanding (MoU) voor samenwerking op gebied van toegepast onderzoek, training en het opzetten van educatieve programma's met de Qatar University.

De overeenkomst richt zich specifiek op de activiteiten van het Gas Processing Center, zoals de behandelen van aardgas, CO2-afvang om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, nieuwe oplossingen voor waterbehandeling, multi-phase flow en hydraatvorming. Daarnaast heeft de MoU ook gesprekken op gang gebracht met andere expertise centra en faculteiten van Qatar University.
Het eerste samenwerkingsproject van Qatar University en TNO is het realiseren van een pilot plant en bijbehorende infrastructuur voor het ontwikkelen en evalueren van technologieën voor de verwijdering van CO2 uit verschillende gasstromen. De pilot plant zal in het Gas Processing Center van QU worden geplaatst zodat de het ook kan worden gebruikt voor het opbouwen van competenties. Het Gas Processing Center wordt ondersteund door een consortium van industriële partners, zoals RasGas, Qatargas, Qatar Petroleum, Dolphin Energy, Shell, Total, ExxonMobil en Chevron, etc. waardoor er een sterke band is tussen het kenniscentrum en de industrie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.