Ads Top

Inwoner Woerden heeft primeur: 25 eigen zonnepanelen op dak zwembad

Onlangs ontving Willemien Tak uit Woerden het certificaat van haar 25 zonnepanelen uit handen van wethouder Bob Duindam. De panelen liggen op het dak op van het Batensteinbad , dat eigendom is van de gemeente Woerden. Maandag en dinsdag zijn hier 136 zonnepanelen geplaatst, waarvan er al 70 verkocht zijn. In totaal is er plek voor 200 panelen. Het gaat om een samenwerkingsproject van Eneco en de lokale coöperatie Solar Green Point Batensteinbad Woerden.

Vanaf 1 januari kunnen mensen die graag zonne- energie willen opwekken, maar zelf geen geschikt dak hebben, profiteren van een aantrekkelijk belastingvoordeel. In het energie akkoord is afgesproken dat alle leden van een lokale coöperatie die zonnepanelen plaatst op een geschikt dak in de buurt, korting op de energiebelasting krijgen. Deze korting bedraagt 7,5 cent (9 cent inclusief btw) per opgewekte kilowattuur stroom.

De op het dak van het Batensteinbad in Woerden geplaatste zonnepanelen zijn het eerste concrete resultaat van deze nieuwe regeling. Op de eerste dag dat de regeling van kracht werd, nodigden Eneco en de lokale coöperatie Solar Green Point Batensteinbad Woerden lokale bewoners uit om samen zonne- energie op te wekken.  Afgelopen maandag en dinsdag zijn hier de eerste 136 zonnepanelen geplaatst. In een later stadium volgen nog eens 64 panelen .

De gemeente Woerden heeft het dak van 1000m2 ter beschikking gesteld aan Solar Green Point Batensteinbad Woerden. Dit is een lokale coöperatieve vereniging die duurzame energie opwekt voor haar leden. De coöperatie is verantwoordelijk voor het plaatsen van de 200 zonnepanelen en verkoopt deze aan haar leden voor 400 euro per stuk. Een gemiddeld gezin dat met meerdere zonnepanelen de helft van zijn verbruik opwekt, bespaart hiermee tot bijna 200 euro per jaar op de energierekening. Eneco verzorgt de verrekening van de opgewekte stroom voor alle leden.

Inmiddels zijn er al 67 panelen verkocht en staan nog eens 35 panelen in optie. Woerdenaren uit de postcodegebieden 3441, 3442, 3443, 3444, 3445, 3449, 3471, 3474, 2415 en 2411 kunnen nog steeds deelnemen aan dit initiatief. De regeling is speciaal bedoeld voor mensen die zelf geen geschikte woning hebben om zonnepanelen te plaatsen, zoals bewoners van een huurwoning, monument of een flat. Kopers van de zonnepanelen hoeven niet noodzakelijk klant te worden van Eneco. Zij hoeven enkel lid te zijn of te worden van de coöperatie. Verder wordt alles geregeld door de coöperatie en Eneco. De coöperatieleden hebben geen omkijken naar de installatie, financiering, beheer en onderhoud van hun panelen.

In het energieakkoord hebben bedrijfsleven, belangenverenigingen en de overheid afspraken gemaakt over de vergroening van energie in Nederland. Eén van die afspraken is dat burgers in een coöperatie samen kunnen investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen. Hierbij verkoopt de coöperatie de geproduceerde elektriciteit aan een energiebedrijf, die het vervolgens op het elektriciteitsnet zet en de korting voor de leden verrekend. Op de eigen opgewekte energie krijgen de leden 7,5 cent korting (9 cent inclusief btw) per kilowattuur. Middels deze regeling betalen zij 4,15 cent in plaats van 11,65 cent aan energiebelasting. Deze regeling is winstgevend op meerdere fronten; de leden hebben lagere energiekosten, de coöperatie heeft inkomsten van de verkochte stroom en het aandeel duurzame energie in Nederland neemt toe.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.