Ads Top

High Tech Campus Eindhoven bouwt aan groot smart grid

Op 20 maart 2014 is het project High Tech Campus: The world’s smartest grid! officieel van start gegaan, waarvan Enexis mede-initiatiefnemer is. Op de High Tech Campus (HTC) in Eindhoven zijn de eerste laadpunten gerealiseerd en rijden de eerste elektrische auto’s rond, die onderdeel uitmaken van een samenhangende ICT- infrastructuur. Door middel van Smart Charging op grote schaal, kan duurzame energie voorrang krijgen op het net en het aantal elektrische auto’s op de HTC groeien, zonder forse investeringen in het netwerk. Naast Enexis zijn DAUT Milieu, TU/e, Driessen Autolease B.V. en de Brabantse OntwikkelingsMaatschappij bij dit project betrokken.
Lennart Verheijen is projectleider Smart Charging binnen Enexis: ‘Enexis zorgt op deze locatie voor de intelligentie waardoor het net en daarmee de laadpalen ‘slim’ worden. We voorspellen de beschikbare capaciteit op de transformatoren en kabels, zodat de auto’s hiervan maximaal gebruik  kunnen maken. Zo kunnen tot wel 10 keer zo veel auto’s geladen worden zonder overbelasting van het net. Dit doen we met het eerder ontwikkelde Open Smart Charging Protocol​. Hierdoor faciliteren we de transitie naar schoner vervoer, en houden we het elektriciteitsnet betaalbaar en betrouwbaar.’
Het project wordt ondersteund met subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en valt daarmee binnen het programma Topsectoren Kennis en Innovatie, Switch2SmartGrids​. Bovendien levert het project belangrijke bouwblokken voor het VIBe-initiatief​ waarbinnen de Brainportregio zich profileert als ideale proeftuin voor innovatieprojecten op het gebied van Smart Mobility, Smart Grids en combinaties daarvan.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.