Ads Top

Verslechterde marktomstandigheden beïnvloeden resultaten Essent

Essent heeft in de eerste helft van 2013 een operationeel resultaat geboekt van 272 miljoen euro (2012: 151 miljoen euro). Essent zette haar strategie in het commerciële segment verder door wat onder andere resulteerde in een toename van 236.000 nieuwe klanten. Verslechterde marktomstandigheden voor elektriciteitsproductie, waaronder de impact van de Energiewende en invoering van kolenbelasting hebben ertoe geleid dat een eenmalige afboeking van 800 miljoen euro is gedaan op het productiepark in Nederland.
Erwin van Laethem, CEO Essent: "Het zijn lastige tijden voor de energiesector, en dat is vooral merkbaar binnen ons productiepark. Het heeft geleid tot een nieuwe afboeking en verdere kostenbesparing voor het productiepark. In het commerciële segment zijn we succesvol: klanttevredenheid en klantaantallen zijn opnieuw gegroeid, en verkoopvolumes zijn gestegen door het koude weer, waardoor we de impact op het productiepark deels weten te compenseren." Vanwege de huidige omstandigheden, startten ook verbeterinitiatieven, waarbij onder andere gekeken wordt naar Essent als werkgever in een veranderende markt.
In de eerste helft van dit jaar zette Essent haar commerciële strategie verder door en speelde in op de behoefte van klanten die meer en meer zelf willen bepalen hoe ze met energiebesparing en -verbruik omgaan. Met innovatieve producten en dienstverlening bouwde Essent haar langjarige relatie met klanten verder uit en verhoogde de klanttevredenheid. De omzet van Essent steeg naar 3,8 miljard euro (2012: 3,1 miljard euro). De omzet en het operationeel resultaat van energieproductie in Nederland zijn geconsolideerd in de resultaten van RWE Generation.
Essent heeft te maken met uitdagende economische omstandigheden voor haar productiepark, waarmee ze een bijdrage levert aan het beschikbaar en betaalbaar houden van de energievoorziening in Nederland. Gelet op de huidige omstandigheden is Essent voornemens om de recent geopende gasgestookte centrale Moerdijk II (430 MW) eind dit jaar te mottenballen (tijdelijk uit gebruik). Ook zullen op termijn enkele middelgrote eenheden worden stilgezet.
Het SER-akkoord is van groot belang voor de energiesector, omdat het een stabiel politiek kader biedt en langjarige duidelijkheid moet geven voor energiebedrijven. Als het SER-akkoord, zoals het nu op hoofdlijnen is opgesteld, definitief wordt, zullen kolencentrales uit de jaren '80 worden gesloten. Het betekent dat Amer 8 (610 MW) op 1 januari 2016 uit bedrijf wordt genomen. Over het mottenballen van Moerdijk II en de sluiting van Amer 8 is Essent in overleg met de Ondernemingsraad.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.