Ads Top

Duurzaam energie opwekken is leuk

Duurzaam energie opwekken doe je met wind en zon. Maar er zijn nog veel meer alternatieven voor kolen. Voor veel mensen is het zelf duurzaam opwekken van energie een bron van inspiratie waar innovatieve ideeën uit voort komen. Misschien zit dé oplossing ertussen.
Er wordt flink geëxperimenteerd op het gebied van energie opwekken. Het thema leeft en steeds meer mensen denken na over hoe we onze maatschappij kunnen verduurzamen. Het blijft niet alleen bij denken, massaal gaan mensen op zoek naar nieuwe manieren om zelf stroom op te wekken. Daar zitten niet eens zulke gekke ideeën bij.
Mensen kunnen energie opwekken terwijl ze bewegen. Niet door de beweging, maar door het zweet. De Amerikaanse universiteit Massachusetts Institute of Technology (MIT) heeft een materiaal uitgevonden dat stroom opwekt uit zweet. Wanneer dit materiaal is verwerkt in kleding en in aanraking komt met waterdamp, dan beweegt het. Zo kun je kleine apparaten zoals robotarmen en sensoren aandrijven. Je kunt dus trainen en tegelijkertijd energie opwekken.
Nooit meer een lege telefoon, omdat je urine deze kan opladen. Het kan echt. Britse wetenschappers lieten urine door een opeenstapeling van micro-organismen vloeien en ontdekten dat dit energie opleverde. Het lukte de wetenschappers om er een mobiele telefoon mee op te laden.
Ook zouden koeien zes procent van de wereldwijde benodigde energie kunnen leveren. Dan moeten ze wel meer bewegen. Dan zet je ze toch gewoon op een loopband, dacht een Schotse boer in 2010. De boer bouwde een schuin aflopende loopband met een voederbak aan het einde. De koe moet wel lopen om bij de voederbak te komen, anders schuift het dier naar achter. Per koe werden vier melkmachines aangedreven. Ook zou de koe door meer te bewegen meer melk produceren. Dus minder koe, meer energie en meer melk.
We zullen de CO2-uitstoot nooit helemaal kunnen stoppen. Maar zelfs dàt is niet nodig. Waterkennisinstituut Wetsus in Leeuwarden heeft een methode ontwikkeld om rookgassen om te zetten in energie. Het werkt hetzelfde als wanneer je zoutwater met zoetwater mengt, waarbij positieve en negatieve ionen ontstaan. CO2 splitst zich, als het is opgelost in water, ook in positieve en negatieve ionen. Hierdoor komt energie vrij.
Niet alleen volwassenen buigen zich over het schone energie vraagstuk. Twee basisscholen uit Brabant lieten zich erdoor inspireren voor De Uitvinderswedstrijd 2013 en wonnen van honderden klassen. De kinderen uit groep vijf bedachten een speelgoedhuis dat tijdens het spelen energie opwekt. Dat werd zo origineel bevonden, dat ze de meeste stemmen kregen.
Ook als je zelf geen Willy Wortel bent, kun je kleinschalig energie opwekken. Zo is er een laptop ontwikkeld met zonnepanelen die zichzelf binnen twee uur helemaal oplaadt. Je hebt geen stekker meer nodig, je vouwt de zonnepanelen achter je laptop uit en het apparaat laadt zich draadloos op.
Het zijn geen grootschalige uitvindingen die voor iedereen toepasbaar zijn, maar het is mooi om te zien dat mensen wereldwijd meezoeken naar mogelijkheden om energie te verduurzamen. Eén duurzame laptop zet misschien nog geen zoden aan de dijk, maar als het apparaat wordt doorontwikkeld en de zonnepanelen steeds kleiner worden, wordt het voor meerdere gebruikers aantrekkelijk. Dat geldt voor alle uitvindingen, als het uitgroeit tot een echte oplossing, komen we steeds dichter bij een schonere wereld. Alle beetjes helpen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.