Ads Top

Van Tongeren op bezoek bij groot Schaliegasprotest in Engeland

GroenLinks Kamerlid Liesbeth van Tongeren gaat van dinsdag 13 tot en met zaterdag 17 augustus langs in Balcombe waar duizenden mensen protesteren tegen het boren van schaliegas aldaar. Omwonenden van de beoogde boorlocatie blokkeren al twee weken de toegang. Van Tongeren zal in Balcombe haar steun betuigen aan de lokale bewoners en verschillende workshops bezoeken. Ze wil onderzoeken hoe er in Engeland wordt gewerkt aan de omslag naar schone energie, hoe burgers daar bij worden betrokken en wat Nederland daarvan kan leren.
Van Tongeren: “Er kleven zo veel risico’s aan schaliegaswinning dat ik de onrust goed begrijp. Niet voor niets zijn ook drinkwaterbedrijven en bierbrouwerijen tegen schaliegasboringen. Zij nemen het risico dat het grondwater ernstig vervuild raakt met chemicaliën wel serieus.”
Na de zomer zal ook in Nederland de discussie over proefboringen naar schaliegas weer oplaaien. Dan stuurt minister Kamp het onderzoek naar de risico’s van schaliegasboringen naar de Kamer. Volgens GroenLinks vormen fossiele energiebronnen zoals schaliegas geen duurzame oplossing voor onze energieproblemen en schaden ze het milieu. Wij willen daarom volledig inzetten op de omslag naar schone energie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.