Ads Top

Nuon Solar Team demonstreert Nuna7 op Circuit Park Zandvoort

Het Nuon Solar Team liet vandaag op Circuit Park Zandvoort zien dat haar vierwielige zonnewagen Nuna7 klaar is om de wereldbeker zonneracen terug te halen naar Nederland. Het team toonde aan familie, vrienden en relaties hoe Nuna7 presteert op het gebied van snelheid, energieverbruik en weggedrag. In oktober 2013 gaan zij tijdens de World Solar Challenge in Australië voor de zevende keer de strijd aan om het wereldkampioenschap zonneracen. Sinds 2001 heeft het Nuon Solar Team vier keer gewonnen en finishte twee keer als tweede. Aan deze editie van de race zullen 48 studententeams uit 26 landen meedoen
Onder grote belangstelling van relaties en familie demonstreerde het Nuon Solar Team de Nuna7 op Circuit Park Zandvoort. Dit was de enige kans om Nuna7 te zien racen in Nederland voordat het team eind augustus vertrekt naar Australië. Het was een spannende racedemonstratie omdat Nuna7 dit jaar volledig opnieuw is ontworpen. De auto is zichtbaar anders dan haar voorgangers. Alle teams moeten dit jaar namelijk voor het eerst verplicht met een vierwielige zonnewagen aan de start verschijnen. Het ontwerp is revolutionair asymmetrisch: de coureur zit niet langer in het midden maar aan een zijkant, tussen een voor- en achterwiel in.
In een race nam Nuna7 het op tegen Nuna6 (van het team uit 2011) en andere elektrische voertuigen, waaronder de Fisker Karma en de nieuwe Tesla. Met deze race werd aangetoond dat Nuna7, ook met het nieuwe vierwielige design, de meest efficiënte auto op de weg is. Nuna7 is nog steeds superlicht (150 kilo) en aerodynamisch waardoor een topsnelheid van ruim 185 km/h gehaald kan worden. Dat is 40 km/h sneller dan Nuna6.
Coureur Leslie Nooteboom heeft dan ook alle vertrouwen in de prestaties van Nuna7: 'We gebruiken technieken die nog niet eens commercieel verkrijgbaar zijn. Na alle rem-, slalom- en hoge snelheidstesten kan ik met zekerheid zeggen dat we een geweldige wagen hebben neergezet die zich kan meten aan de zonnewagens van alle andere topuniversiteiten. Nuna7 rijdt als een zonnetje!'
World Solar Challenge
Alleen auto's die 100% op zonne-energie kunnen rijden mogen meedoen aan de World Solar Challenge. Dit jaar start de tweejaarlijkse race op zondag 6 oktober in Darwin. Na 3000 kilometer racen door de outback eindigt de wedstrijd op 13 oktober in Adelaide.
Bij de allereerste deelname in 2001 finishte het Nuon Solar Team meteen als eerste. Na vier overwinningen op rij werd het team in 2009 en 2011 tweede na een spannende strijd met de concurrerende teams van Tokia University (Japan) en Michigan University (USA). Het team gaat dit jaar naar Australië om de wereldbeker zonneracen weer naar Delft te halen. Als het Nuon Solar Team wint, zal dit de vijfde keer zijn dat Delftse studenten de winst pakken.
Survival in Australië
Omdat de zonnewagens gewoon op de openbare weg tussen de rest van het verkeer rijden, moeten ze zich aan de snelheidsbeperkingen en verkeersregels van Australië houden. Elke dag mogen de teams om 8:00 uur 's morgens beginnen met racen. De teams moeten om 17:00 uur weer stoppen en overnachten langs de kant van de weg. De World Solar Challenge is niet alleen een race, maar ook een vorm van survival.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.