Ads Top

Raceteam TU Delft grijpt opnieuw wereldtitel

Met een voorsprong van 9.5 punten op aartsrivaal ETH Zürich prologeerde DUT Racing dit weekend haar officieuze wereldtitel in de Formula Student competitie. In Duitsland gingen de studenten de strijd aan met 40 andere teams in de elektrische klasse. “De wagen presteerde fantastisch, zowel de acceleratie als de endurance hebben we dit weekend weten te winnen. We wisten dat het erg dicht op elkaar zat, zowel wij als het team uit Zürich hebben essentiële punten laten liggen. Zo werden wij gediskwalificeerd bij het skidpad evenement, omdat de energiemeter van de auto niet aan stond. En Zürich had grote problemen bij autocross. Hun motoren viel binnen vier minuten ongeveer vijfttien keer uit.” vertelt teamleider Marius Knol.
De elektrische en vierwielaangedreven DUT13 won de ontwerp- en racewedstrijd Formula Student Germany, dat bekend staat als het officieuze WK. In totaal deden 115 teams mee, waaronder alle topteams uit de wereld. DUT Racing won het WK al vier keer: in 2008 en in 2010 met een verbrandingsmotor, en in 2011 en 2012 in de elektrische klasse. Het team behoudt haar eerste plek op de wereldranglijst.
Formula Student is een internationale ontwerp- en racecompetitie, waarbij teams van studenten een eigen racewagen moeten ontwerpen en bouwen. Tijdens het wedstrijdweekend worden ze getest op verschillende proeven, zoals acceleratie, skidpad en de gevreesde endurance, een duurproef waar traditioneel veel wagens uitvallen. Wie uiteindelijk op de verschillende proeven de meeste punten binnenhaalt, wint.
Zelden was het officieuze wereldkampioenschap in Duitsland zo spannend. De verschillen waren dit jaar erg klein. Veel topteams, waaronder het Delftse DUT Racing Team, hebben veel punten laten liggen. Het was tussen de teams onderling zeer onzeker wie er nou gewonnen had. “Het is moeilijk te zeggen wat de uitslag is. Onze grootste concurrent, het team uit Zürich, denkt uit hun berekeningen op te maken dat wij gewonnen hebben. Wij denken echter het tegenovergestelde.” Aldus teammanager Marius Knol, vóór de prijsuitreiking.
DUT13 is onze eerste racewagen met grote voor- en achtervleugels”, zegt teammanager Marius Knol. “Door een reglementswijziging is de snelheid bij de afsluitende duurproef, de endurance, veel belangrijker geworden dan vorig jaar. Daar hebben we veel extra punten gepakt omdat we met de vleugels veel strakker door de bochten kunnen. Het scheelt een tiende seconde op de acceleratie, maar daar werden we nog steeds eerste met een tijd van 3,51 seconden over de 75 m.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.