Ads Top

Enexis koersbestendig in eerste halfjaar 2013

De omzet van energiebedrijf Enexis is het afgelopen half jaar beperkt gestegen tot 688,5 miljoen euro (halfjaar 2012: 682,5 miljoen). De nettowinst van bedroeg 124,0 miljoen. Het eerste halfjaar 2013 beliepen de investeringen 228,6 miljoen. De uitvalduur elektriciteit nam in het eerste halfjaar 2013 toe tot 14,4 minuten per aansluiting (halfjaar 2012: 11,0 minuten), met name door een omvangrijke stroomstoring in Enschede in januari 2013, als gevolg van een brand in een schakelstation. De impact van deze storing bedroeg circa 4,5 minuten per aansluiting. Zonder dit incident is de uitvalduur elektriciteit lager dan in het eerste halfjaar 2012.
Han Fennema, Voorzitter Raad van Bestuur, stelt in een toelichting: "Uit de financiële resultaten blijkt dat Enexis een solide en koersbestendig bedrijf is. Wij zijn in staat geweest om de klanttarieven ook in 2013 slechts beperkt te laten stijgen. Door de toegestane tariefruimte in het belang van de klant wederom niet maximaal te benutten, draagt Enexis bij aan de betaalbaarheid van de energierekening. Hiermee hebben wij, ondanks de huidige macro-economische uitdagingen, met succes gestuurd op een winstniveau dat in lijn ligt met het eerste halfjaar van 2012. Een niveau dat toekomstige investeringen in de netten mogelijk maakt en tegelijkertijd aandeelhouders een redelijk rendement biedt. De forse toename van decentrale energieproductie via zonne-installaties stelt eisen aan de elektriciteitsnetten. We hebben kunnen vaststellen dat deze toename in onze netten probleemloos is geaccommodeerd."
Het aantal aanmeldingen van zonne-installaties binnen het verzorgingsgebied van Enexis is in het eerste halfjaar 2013 ruim 300 procent gestegen naar in totaal ruim 43.000. De totale productiecapaciteit is hierbij gestegen tot 193 MWp (MegaWatt piek), meer dan de helft van het totaal vermogen in Nederland. De netten van Enexis hebben deze stijging probleemloos aangekund. Bovendien heeft Enexis bijgedragen aan de verduurzaming van de Nederlandse energievoorziening door de energietransitie actief te faciliteren. Zo heeft Enexis, zonder te subsidiëren, bijna 400 medewerkers gemotiveerd tot de plaatsing van zonnepanelen door lokale installateurs. Die panelen leveren een totaal vermogen van 1,2 MWp.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.