Ads Top

Wintertijd: vrijwel geen effect op gemiddeld stroomverbruik

Aankomend weekend gaat de wintertijd in. Elk jaar komt rond deze tijd de vraag terug wat wintertijd doet met het gemiddelde energieverbruik in huishoudens.

Energiebesparing was de belangrijkste reden om in 1977 de zomertijd in te voeren, maar is dat anno 2020 nog steeds het geval? Nauwelijks, zegt Essent.

Het dagverbruik van huishoudens aan elektriciteit ligt slechts zo’n 2 procent hoger dan net voor de ingang van de wintertijd.

Met name tussen vijf uur en zeven uur ’s avonds is het effect het grootst, dan wordt er gemiddeld 11 procent meer stroom verbruikt dan in de zomertijd. Opvallender is dat het omgekeerde effect niet waarneembaar is: ondanks dat het ’s ochtends eerder licht wordt, is er in de ochtenduren geen daling van het stroomverbruik te zien ten opzichte van de zomertijd.

Door de warme zomers van afgelopen jaren, groeit de vraag naar ventilatoren en airconditioners fors. Eerder dit jaar signaleerde Essent een extreme stijging van het stroomverbruik tijdens de hittegolf door airco’s. Hierdoor kan in de aankomende jaren het winter- of zomertijdeffect op de stroomvraag geheel verdwijnen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.