Ads Top

Warmte-absorberende verf maakt van gevel energieopwekker

De oppervlakte van daken wordt inmiddels op steeds grotere schaal gebruikt voor opwekking van energie met behulp van zonnepanelen. Maar kunnen andere ongebruikte oppervlakken, zoals gevels, niet ook bijdragen aan de uitdaging van de energietransitie waar we voor staan? Om op deze vraag een antwoord te vinden is TNO de mogelijkheden van warmte-absorberende verf gaan onderzoeken.

Ongeveer twee derde van de energievraag in de gebouwde omgeving ontstaat door het verwarmen van gebouwen en tapwater. Daardoor ontstond het idee om een verf te ontwikkelen die warmte absorbeert en dit doet in het niet zichtbare deel van het zonlicht. Het doel was om esthetisch aantrekkelijke gevels te ontwerpen, omdat dat bijdraagt aan de acceptatie van het toepassen van duurzame energieconcepten.

Het vernieuwende zonthermische gevelsysteem dat is ontwikkeld heet FITS (Façade panel with Invisible Thermal Solar collector). De eerste uitkomsten zijn veelbelovend. Na een proof-of-principle in het lab en een beproeving in de buitenfaciliteit bij het Solar Energy Application Center van TNO in Eindhoven, is onlangs een eerste pilot gerealiseerd.

Bij de renovatie van een gymzaal in Almere is ruim 100m² aan gevelcollectoren aangebracht. Om deze eerste demonstratie te kunnen realiseren is samengewerkt met de Gemeente Almere, aannemer Janssen de Jong, Emergo (ontwikkeling gevelpanelen) en AkzoNobel (coating).

Inmiddels werkt TNO samen met de partners hard aan de volgende stap: de doorontwikkeling van het concept en uiteindelijke opschaling in de markt.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.