Ads Top

Nieuwe reactor maakt waterstofproductie goedkoper en duurzamer

De reactor die wetenschapper Fausto Gallucci aan de TU Eindhoven Fausto Gallucci ontwikkelde, moet waterstofproductie veel goedkoper maken.

Begin dit jaar richtte hij daarvoor de spin-off H2Site op. Hierin participeren ook Engie en Technalia. De reactor is vooral bedoeld voor de chemische industrie.

Hij wil de membraanreactoren gaan verkopen aan bijvoorbeeld chemische bedrijven. In het apparaat wordt methaan en water met een chemische reactie omgezet in waterstof. 'Ik denk dat waterstof en andere chemicaliën in de toekomst niet meer op grote schaal centraal geproduceerd worden. Bedrijven zullen steeds vaker eigen reactoren hebben om stoffen te produceren die zij nodig hebben', legt Gallucci uit. Zijn reactor is ontworpen voor de productie op kleinere schaal.

De waterstofreactor van Gallucci combineert verschillende stappen van het chemische proces. Normaal gesproken doe je bijvoorbeeld een gas of vloeistof in een reactor, dan vindt er een reactie plaats. Daar komt een mengsel van verschillende stoffen uit. Die moet je nog scheiden om de ene stof die je wil gebruiken, bijvoorbeeld waterstof, over te houden. Filteren kan bijvoorbeeld aan de hand van membranen. Dat zijn dunne barrières die bepaalde stoffen wel doorlaten en andere niet. In de nieuwe reactor combineert men deze stappen. Dat maakt het proces goedkoper en milieuvriendelijker.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.