Ads Top

Investeringsplannen netbeheerders gepubliceerd

De Nederlandse elektriciteit- en gasnetbeheerders hebben hun definitieve investeringsplannen voor de periode 2020 tot en met 2029 gepubliceerd.

In totaal investeren ze de komende jaren zo’n 40 miljard in het onderhouden en verzwaren van het elektriciteitsnet en de voorbereidingen op het energiesysteem van de toekomst. Daarbij blijft er aandacht voor het veilig en betrouwbaarheid houden van het gasnet en het gereed maken van dit net voor de mogelijke toepassing van hernieuwbare gassen als waterstof en groen gas.

Onlangs nog constateerde toezichthouder ACM dat alleen investeringen niet voldoende zijn om op alle locaties te kunnen voorzien in de sterk stijgende capaciteitsbehoefte. Veel hangt af van de goede samenwerking, bijvoorbeeld bij de concretisering van de Regionale Energie Strategieën. De concept-plannen daarvoor zijn vandaag ingediend bij het Nationaal Programma RES (NPRES).
 
Op basis van de concretisering van het klimaatakkoord, zoals via de Regionale Energie Strategieën (RES’en), zullen de netbeheerders de investeringsplannen de komende jaren verder invullen en concretiseren. De concept-RES’en zijn nu door alle 30 regio’s officieel ingediend bij het Nationaal Programma RES (NPRES). Het PBL publiceerde vandaag een tussentijdse analyse van de (voorlopige) concept-RES’en die begin juni 2020 openbaar waren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.