Ads Top

Groot deel VvE’s onderzoekt verduurzaming

Gistermiddag werd tijdens een live webinar de eerste handreiking voor de veilige plaatsing van zonnepanelen met opslagbatterij voor appartementen gepresenteerd door het Instituut voor Fysieke Veiligheid, Veiligheidsregio Rotterdam en Voor de VVE. Van de ruim 600 VvE’s, woningcorporaties, 

Gemeentes en beheerders die deelnamen, gaf 47 procent vooraf aan dat zij niet precies wist waar een installatie aan moet voldoen om veiligheid te waarborgen en 58 procent zei dat hier nog te weinig transparantie en helderheid over is.  

Bij gebrek aan passende wet – en regelgeving en gezien de onzekerheid bij VvE’s worden in de handreiking alle maatregelen en adviezen op bouwkundig, installatietechnisch en organisatorisch gebied omschreven. Hiermee wil men ernstige ongevallen, zoals brand, in de toekomst voorkomen.

Nu de salderingsregeling afgebouwd wordt, is de plaatsing van zonnepanelen met opslagbatterij een optie die 70 procent van de VvE’s onderzoekt. De opslagbatterij biedt een oplossing hiervoor omdat woningeigenaren hierdoor zelf de verkregen zonne-energie kunnen opslaan en gebruiken wanneer nodig.
Onlangs werd in Maassluis het eerste verduurzamingsproject in Europa opgeleverd waarbij de 29 appartementseigenaren ieder een eigen meter en opslagbatterij per woning kregen. Met ruim 300 zonnepanelen op het dak van het complex kunnen zij nu volledig in hun energiebehoefte voorzien. Dit was tevens het eerste project waarbij aan alle maatregelen uit de handreiking werd voldaan.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.