Ads Top

Essent: schrap ODE op groene stroom en groen gas

Essent presenteert een alternatief plan voor de Opslag Duurzame Energie (ODE) die huishoudens en bedrijven betalen op de energierekening. De marktleider wil de heffing schrappen voor wie kiest voor groene stroom en groen gas. Daarnaast moet het bedrag omlaag voor wie voor een van beide kiest.

Volgens het energiebedrijf is deze aanpassing nodig om huishoudens en bedrijven te stimuleren duurzame keuzes te maken en te laten zien dat zij zelf invloed hebben op een betaalbare energierekening. Het voorstel scheelt huishoudens tot wel 170 euro per jaar.

Essent pleit voor een zo snel mogelijke invoering van het plan. 'Het zou mooi zijn als de ODE zo snel mogelijk aangepast wordt, zodat mensen gaan nadenken over duurzame alternatieven en hopelijk zelf de energietransitie gaan aanjagen door te kiezen voor groen,' aldus CEO Patrick Lammers.

De Opslag Duurzame Energie (ODE) is ingevoerd op 1 januari 2013. De belastinginkomsten via deze post gaan naar de pot voor Subsidie Duurzame Energie (SDE+/SDE++). De subsidies worden gebruikt om hernieuwbare energieprojecten en projecten die CO2-uitstoot verlagen te stimuleren. Vanaf 2013 is de ODE elk jaar gestegen. Op Prinsjesdag is aangekondigd dat de tarieven wederom stijgen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.