Ads Top

Rotterdam jaagt economie aan met Energietransitiefonds

Rotterdam stopt 130 miljoen van de verkoop van enerergiebedrijf Eneco in een fonds om de energietransitie aan te jagen. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde deze week in met dit voorstel van het college van B&W. Met de investeringen uit dit energietransitiefonds hoopt Rotterdam ook sneller uit de economische crisis te komen.

Het Energietransitiefonds heeft als belangrijkste doel de uitstoot van CO2 te verminderen, de luchtkwaliteit te verbeteren en het gebruik van grondstoffen te verminderen.

Het fonds bestaat uit twee delen. Het eerste deel, 30 miljoen, zal In de vorm van laagdrempelige leningen beschikbaar komen voor VvE’s, particulieren en mkb-bedrijven. Zo kunnen mensen met een kleine beurs aan de slag met het isoleren van hun woning of het aanleggen van zonnepanelen op het dak.

Het tweede deel bedraagt 100 miljoen en is bestemd voor duurzame investeringen van scale-ups en grote bedrijven. Hiermee kunnen bijvoorbeeld investeringen worden gedaan in innovatieve recycling, grootschalige opslag van energie of elektrificatie van industriele processen.

Het Energietransitiefonds zal in opdracht van de gemeente beheerd worden door twee gespecialiseerde fondsbeheerders. Het deel met verduurzamingsleningen zal beheerd worden door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) en InnovationQuarter gaat het deel voor duurzame investeringen beheren. Beide fondsbeheerders hebben ruime ervaring met het beheren van publieke investeringsmiddelen en het combineren van financiële expertise met het realiseren van maatschappelijke doelstellingen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.