Ads Top

Bewoners en onderzoekers werken samen in duurzaam project

Begin oktober is de eerste steen van een serie NeroZerowoningen onthuld door wethouders Annette Groot en Monique Stam - de Nijs van Heerhugowaard. Achter de gevel van de nieuwe woningen gaan straks innovatieve technieken en oplossingen schuil die zorgen voor een comfortabele, energiezuinige en aardgasloze woning met een gezond binnenklimaat.

Het is een uniek project waarin onderzoekers met bewoners zullen gaan samenwerken aan de energietransitie. De bewoners zullen gebruiksdata en ervaringen delen waarmee onderzoekers van TNO de energieprestaties van toekomstige gebouwen beter kunnen voorspellen.

De woningen worden onder andere uitgerust met een innovatieve fluisterstille kookafzuiging, een gezamenlijke ontwikkeling van TNO met, ATAG en Brink Climatesystems. Deze kookafzuiging minimaliseert de fijnstofproductie door koken. Negentig procent van de blootstelling aan fijnstof doen mensen binnenshuis op en koken is daarbij veruit de belangrijkste bron.

In de ontwerpfase en bij de oplevering test TNO uitgebreid of de woningen inderdaad zo gezond, comfortabel en energiezuinig zijn als op papier. Dit vindt mede plaats in het kader van het Europese Horizon 2020 project SPHERE. TNO bouwt met software een digitale replica van deze woningen, een zogeheten “Digital Twin”, waardoor het mogelijk wordt de prestaties voor energie en binnenmilieu in de verschillende bouwfases, inclusief de gebruiksfase, te voorspellen en controleren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.