Ads Top

Zeven partijen testen tien hybride warmtepompen

Onlangs is op het Energy Transition Center EnTranCe in Groningen een praktijkonderzoek gestart naar de prestaties van hybride warmtepompen. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van een consortium van zeven partijen, waaronder de Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis en enkele energie- en infrastructuurbedrijven.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Hanzehogeschool en TNO en moet voor consumenten begrijpelijke informatie opleveren over de prestaties van hybride warmtepompen. De resultaten worden komend najaar in de Consumentengids en het Eigen Huis Magazine gepubliceerd.

De hybride warmtesystemen worden onder meer getest op energieverbruik, prestaties (een goede, snelle en stabiele temperatuurregeling) en geluidsproductie. Ook wordt er gekeken naar de betaalbaarheid (de kosten van aanschaf, onderhoud en afschrijving).

Uit een enquête van de Consumentenbond onder 10.000 consumenten blijkt dat een derde van de respondenten overweegt om in de toekomst een hybride warmtepomp aan te schaffen. Dit percentage is verrassend hoog, aangezien het om nog een relatief onbekende techniek gaat die een hoge investering vraagt. Een hybride warmtesysteem (cv-ketel en warmtepomp) kost tussen de € 4.000 en € 7.000, inclusief installatiekosten en subsidie. Voor 36% van de respondenten is deze prijs nog te hoog. Consumenten besparen met het systeem flink op hun gasverbruik. Het verbruik wordt naar schatting met meer dan de helft gereduceerd waardoor de hybride warmte installatie zich door een lagere energierekening na verloop van jaren terugverdient.

De hybride warmtepomp wordt gezien als één van de opvolgers van de HR-ketel. Een hybride warmte installatie is een combinatie van een HR-ketel en een elektrische warmtepomp. Met warmte die uit de buitenlucht wordt gehaald kan een woning het grootste gedeelte van het jaar worden verwarmd. Een kleine HR cv-ketel op gas springt bij als de warmtevraag op koude dagen hoog is en als de warm waterkraan wordt opengedraaid. Met een hybride warmtepomp bespaart een huishouden tot wel 75% op het gasverbruik. Voorwaarde is dat de woning optimaal is geïsoleerd.

De initiatiefnemers voor het praktijkonderzoek naar de prestaties van de hybride warmtepomp zijn de Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis, Cogas, Enpuls, GasTerra, Gasunie en N-tra in samenwerking met de Hanzehogeschool en TNO.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.